Ίσως να σου ακούγεται περίεργο αλλά γύρω σου υπάρχουν παιδιά που πίνουν και καπνίζουν καθημερινά. Δεν τα βλέπεις, αλλά σχεδόν δυο στα τρία εφαρμόζουν αυτές τις συνήθειες από το πρωί που ξυπνάνε μέχρι τη στιγμή που θα πάνε για ύπνο.
Πρόσφατα καθώς βρισκόμουν σε ένα εστιατόριο παρατήρησα οτι στο τέλος του καταλόγου είχε μια τη γνώριμή μου εικόνα "glutenfree" και μια ολόκληρη κατηγορία του καταλόγου με επιλογές τροφίμων χωρίς γλουτένη.
Όλοι μας έχουμε δει διαφημίσεις για τρόφιμα χωρίς γλουτένη ή δίαιτα ελεύθερης γλουτένης. Αλλά ξέρουμε τι είναι η γλουτένη και σε τι ενοχλεί (αν ενοχλεί) το σώμα μας;
Γλουτένη: μια άγνωστη λέξη μέχρι πριν λίγα χρόνια αλλά πλέον έχει γίνει μια απο τις αγαπημένες οδηγίες κάποιων "ειδικών" για απώλεια βάρους. Η αλήθεια είναι οτι δίαιτες ελεύθερες γλουτένης έχουν θαυμαστές σε όλο το κόσμο.
Η γλουτένη είναι πρωτεΐνητου σιταριού, του κριθαριούκαι τηςσίκαλης, η οποία αποτελείται από τη γλοιαδίνη και γλουτελίνη. Στην γλουτένη οφείλετε το φούσκωμα του ψωμιού (όχι το δικό μας).
Πράγματι το σώμα μας κάποιων ενοχλείτε στην παρουσία της γλουτένης και αντιδρά, αυτή η αντίδραση έχει όνομα και ονομάζεται κοιλιοκάκη. Η κοιλιοκάκη με απλά λόγια είναι η αυτοάνοση καταστροφή του λεπτού εντέρου (λάχνες του εντέρου) όταν έχουμε κατανάλωση έστω και μικρής ποσότητας γλουτένης.
Το λεπτό έντερο είναι υπεύθυνο για την απορρόφηση όλων τον θρεπτικών συστατικών της διατροφής μας, έτσι εύκολα καταλαβαίνει κανείς οτι εμφανίζεται δυσαπορρόφηση, αδυναμία διατήρησης βάρους ή αν μιλάμε για παιδιά αδυναμία αύξησης βάρους. Συμπτώματα της κοιλιοκάκης είναι φλεγμονή στο έντερο με διάρροιες, κοιλιακό πόνο, κράμπες, τυμπανισμό. Σε αυτά τα άτομα αν αφαιρέσουμε εντελώς την γλουτένη απο την διατροφή τους δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα και μπορούν να ζήσουν φυσιολογικά.
Σε αυτή τη περίπτωση πρέπει να γίνει αντικατάσταση των αμυλούχων προϊόντων που περιέχουν γλουτένη με προϊόντα όπως ρύζι,καλαμπόκι,κεχρί, κινόακαι το φαγόπυρο τα οποία δεν περιέχουν γλουτένη και με ειδικά φαρμακευτικά προϊόντα χωρίς γλουτένη. Προσοχή πρέπει και να δοθεί στα αλλαντικά, έτοιμες σάλτσες, κονσέρβες και επιδόρπια γιαούρτης.
Η συχνότητα της κοιλιοκάκης στην Ελλάδα Πιθανολογείται ότι είναι 1/2.000-3.000 κατοίκους.
Τρόφιμα που πρέπει να αποκλειστούν σε άτομα με κοιλιοκάκη είναι
Όπως φαίνεται ο κατάλογος των τροφίμων είναι μεγάλος έτσι η ιδέα οτι η γλουτένη μας παχαίνει ξεκίνησε γιατί παρατήρησαν οτι αν μειώσεις τη γλουτένη είναι σχετικά εύκολο να χάσεις βάρος. Αυτό όμως φαίνεται οτι οφείλεται στην μειωμένη πρόσληψη υδατανθράκων, λιπαρών και επεξεργασμένων τροφίμων δηλαδή στον περιορισμό των θερμίδων και όχι στη γλουτένη.
Πριν βιαστείτε να αποκλείσετε τη γλουτένη απο τη διατροφή σας ξανασκεφτείτε το, δεν υπάρχει λόγος εαν δεν πάσχετε απο κοιλιοκάκη. Αυτό που θα μας δώσει την απώλεια βάρους είναι η διαφορά θερμίδων (κατανάλωσης μείον τη δαπάνη). Αντίθετα μπορεί να προκληθούν έλλειψης σε κυρίως σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β.
Μαλαχάς Κωνσταντίνος
Διαιτολόγος Διατροφολόγος
Εδώ και χρόνια γνωρίζουμε οτι η βιταμίνη D έχει άμεση σχέση με την υγεία των οστών μας. Αν κάνουμε μια αναζήτηση σε μια απο της μεγαλύτερες μηχανές αναζήτησης του διαδικτύου θα παρατηρήσουμε οτι υπάρχουν χιλιάδες άρθρα με αυτή την βιταμίνη και τα περισσότερα απο αυτά είναι των τελευταίων χρόνων.
Το ενδιαφέρον για τη βιταμίνη D έχει αυξηθεί γιατί εκτός απο την γνωστή δράση της στον μεταβολισμό και την υγεία των οστών μας, υπάρχει πλήθος μελετών που δείχνουν προστατευτική δράση σε
Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Diabetesπριν λίγες μέρες (29 Μαΐου 2014) Βρέθηκε συσχέτιση της βιταμίνης Dκαι εμφάνιση διαβήτη ή προ-διαβήτη μετά την εγκυμοσύνη.
Η Caroline Kramer, και οι συνεργάτες της στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο, εξέτασαν σε 494 γυναίκες τα επίπεδα βιταμίνης D και παραθορμόνης.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 32 τοις εκατό των γυναίκες με μειωμένα επίπεδα βιταμίνης D και ταυτόχρονα υψηλά επίπεδα παραθορμόνης εμφάνισαν προ-διαβήτη ή διαβήτη έως και 12 μήνες μετά τον τοκετό.
Σύμφωνα με τους ερευνητές τα επίπεδα της βιταμίνης D και παραθορμόνης σχετίζονται με την ικανότητα των β-κυττάρων του παγκρέατος να παράγουν ινσουλίνη. Και τονίζουν την ανάγκη για τον έλεγχο των επιπέδων της παραθορμόνης και της βιταμίνης D (25-OH-D).
Η κύρια παραγωγή της βιταμίνης D (περίπου 90%) γίνεται στο δέρμα μας με την βοήθεια του ήλιου. Συγκεκριμένα με την υπεριώδη ακτινοβολία, βέβαια η ικανότητα παραγωγής επηρεάζεται απο την ηλικίας, το του χρώμα δέρματος, και φυσικά την ηλιοφάνεια.
Θα περίμενε κανείς στην Ελλάδα να μην έχουμε πρόβλημα έλλειψης βιταμίνης D λόγο ήλιου αλλά κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Αντίθετα φαίνεται οτι στην Ελλάδα και και σε άλλες μεσογειακές χώρες παρατηρείτε έλλειψη βιταμίνης D. Αυτό πιθανόν να οφείλεται σε υπερβολική χρήση αντηλιακών ή του φόβου να εκτεθούμε στον ήλιο με γυμνό δέρμα. Το θετικό είναι οτι μόλις 10-20 λεπτά την ημέρα αρκούν για να συνθέσουμε την απαιτούμενη βιταμίνη D.
Το υπόλοιπο 10% καλύπτεται απο τη διατροφή μας, βασικές πηγές βιταμίνης D είναι τα γαλακτοκομικά, τα ψάρια και ιδιαίτερα τα λιπαρά ψάρια, το μουρουνέλαιο, ο κρόκος του αυγού, οι ξηροί καρποί, τα εμπλουτισμένα τρόφιμα και τα συμπληρώματα.
Εκτός απο όλα τα παραπάνω πρέπει να λειτουργούν σωστά τα νεφρά μας και το συκώτι μας ώστε να προσλάβουν την βιταμίνη D που προέρχεται απο τη διατροφή μας και το δέρμα μας και να την ενεργοποιήσουν ώστε να απολαύσουμε τα οφέλη της.
Ήδη κάποιοι επιστήμονες έχουν αρχίσει και ονομάζουν τη βιταμίνη Dσε ορμόνη...
Είμαστε απο τους τυχερούς που ζούμε σε ένα ευλογημένο τόπο, μέχρι τότε απολαύστε τον ήλιο που μας προσφέρει ο τόπος, πάντα με προσοχή (20 λεπτά χέρια και πρόσωπο είναι αρκετά)!
Κωνσταντίνος Μαλαχάς
Διαιτολόγος Διατροφολόγος
Πάντα όταν κάποιος με ρωτάει πως μπορεί να βελτιώσει τις διατροφικές του συνήθειες ξεκινάω απο μια ερώτηση "τι πρωινό τρως;" δεν τον ρωτάω αν τρώει πρωινό γιατί απο τη στιγμή που θέλει να βελτιώσει τη διατροφή του θεωρώ δεδομένο οτι τουλάχιστον έχει ξεκινήσει να καταναλώνει πρωινό.
Είμαι 15 χρονών, έχω ύψος 163 και είμαι 52κιλά. Στα 12 ζύγιζα 73 κιλά και είχα σχεδόν το ίδιο ύψος. Τώρα πηγαίνω στο Λύκειο και επειδή οι απαιτήσεις είναι αυξημένες έχω απίστευτο άγχος και ξεσπάω καταναλώνοντας καθημερινά τεράστιες ποσότητες φαγητού. Έχω αρχίσει να παίρνω ξανά κάποια κιλά και τρέμω στην ιδέα ότι θα ξαναγίνω παχύσαρκη όπως παλιά.
Οι περισσότεροι στις μέρες μας έχουν δοκιμάσει αρκετές φορές να χάσουν βάρος. Πολλές φορές το καταφέρνουν και άλλες όχι. Πολλές φορές το καταφέρνουν εύκολα και άλλες δυσκολότερα. Πολλές φορές δοκιμάζουν διαφορετικού τύπου δίαιτες.
Κάποιες διάσημες δίαιτες είναι οι δίαιτες με χαμηλά λιπαρά, με λίγους ή ελάχιστους υδατάνθρακες, με υψηλή πρωτεΐνη και φυσικά κάποιες από αυτές έχουν και ονοματεπώνυμο. Ένα κοινό που έχουν οι δίαιτες που είναι κάθε φορά στη μόδα είναι οτι χαρακτηρίζονται ως "οι δίαιτες των σταρ" όπου κάποιος "ειδικός", το ειδικός μέσα σε πολλά εισαγωγικά, την έχει δημιουργήσει. Τις περισσότερες φορές βασίζεται πάνω σε μια προηγούμενη δίαιτα και δημιουργεί μια νέα με το όνομα του.
Η πρώτη κατηγορία είναι οι λεγόμενες κετονικές δίαιτες.
Κετονικές ονομάζονται επειδή λαμβάνουμε ελάχιστους υδατάνθρακες και αναγκαστικά ο εγκέφαλος καταναλώνει λίπος αφού το μετατρέψει σε κετόνες.
Ένα πρόσφατο παράδειγμα είναι η δίαιτα των σταρ της εποχής ή αλλιώς η δίαιτα Dukan. Ο Dukan βασίστηκε σε μια άλλη γνωστή κετονική δίαιτα (ελάχιστων υδατανθράκων) την δίαιτα Atkins και την έφερε ξανά στο προσκήνιο αυτή την ιδέα. Για την ιστορία ο κυρίως Pierre Dukan έχει κατηγορηθεί για το θάνατο περισσότερων απο 500 ατόμων που ακολουθούσαν την "υπέροχη" και πολλά υποσχόμενη δίαιτα του και φυσικά με την πρόσληψη διαφόρων μαντζουνιών...
Η δίαιτα Dukan έχει κατηγορηθεί επίσης για την πρόκληση δυσκοιλιότητας, αφυδάτωση, λίθων στα νευρά έως και καρκίνου του παχέος εντέρου.
Η δεύτερη κατηγορία είναι οι δίαιτες χαμηλών λιπαρών.
Αυτές οι δίαιτες βασίζονται στο οτι τα λιπαρά ευθύνονται για την αύξηση βάρους γιατί ανα γραμμάριο το λίπος μας αποδίδει περίπου 9 θερμίδες σε αντίθεση με τους υδατάνθρακες και τις πρωτεΐνες που αποδίδουν 4 μόλις 4. Συνήθως αφαιρούν το μεγαλύτερο μέρος των λιπαρών στη διατροφή μας αυτό έχει ως συνέπεια την μειωμένη αίσθηση κορεσμού και φυσικά την μειωμένη πρόσληψη κυρίως λιποδιαλυτών βιταμινών (A,D,E,K).
Και οι δύο παραπάνω κατηγορίες έχουν ένα αρνητικό, αυτό είναι οτι δεν μαθαίνουμε να τρώμε σωστά και δεν μπορεί να είναι μόνιμες. Η εξέλιξη του ανθρώπου μας δείχνει οτι έχουμε ανάγκη και τα 3 βασικά θρεπτικά συστατικά και όχι μόνο το ένα ή μόνο τα δύο. Επίσης δεν μπορούμε τέτοιες δίαιτες να της ακολουθούμε για μεγάλο χρονικό διάστημα γιατί μας κουράζει και το σημαντικότερο μας απομονώνει απο το κοινωνικό μας περιβάλλον.
Φυσικά αυτό δεν συνεπάγεται οτι δεν πρέπει να προσέχουμε τη διατροφή μας, αντίθετα θα πρέπει να καταναλώνουμε φυσικές τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά όπως μέταλλα και βιταμίνες και χαμηλές σε αλάτι και κορεσμένα λιπαρά.
Αυτό φαίνεται και απο πρόσφατη δημοσίευση του Δρ David Katz ο οποίος συνέκρινε διάφορες γνωστές δίαιτες και στο τέλος κατέληξε οτι ο τρόπος που θα πρέπει να τρέφεται ο άνθρωπος είναι με φρέσκες τροφές που έχουν υποστεί την μικρότερη δυνατή επεξεργασία και σε ισορροπία μεταξύ τους.
Ο Δρ David Katz αναφέρει "Αν τρώτε τα τρόφιμα απευθείας από τη φύση δεν χρειάζεται καν να σκεφτούμε και να ανησυχούμε για τα τρανς ή κορεσμένα λιπαρά ή το αλάτι αφού το περισσότερο αλάτι στην διατροφή μας προέρχεται από τα επεξεργασμένα τρόφιμα και όχι απο την αλατιέρα. Αν επικεντρωθούμε στα πραγματικά τρόφιμα, τα θρεπτικά συστατικά τείνουν να δώσουν στον εαυτό μας αυτό που πραγματικά χρειάζεται."
Αν δούμε γύρο μας κανένα ελεύθερο ζώο στη φύση δεν είναι παχύσαρκο όχι γιατί κάνει δίαιτα απλά γιατί ζεί όπως πρέπει να ζεί. Ο άνθρωπος πρέπει να τρώει απο όλα τα θρεπτικά συστατικά και να κινείτε συνεχώς, αυτή είναι η φύση μας.
Αυτό που θα πρέπει να θυμηθούμε την επόμενη φορά που θα αποφασίσουμε να κάνουμε μια δίαιτα είναι οτι δεν πάμε να χάσουμε απλά κάποια κιλά αλλά να μάθουμε να τρώμε σωστά.
*την έρευνα μπορείτε να τη βρείτε με τίτλο " Can we say what diet is best for health? δημοσιεύτηκε 18 Μαρτίου 2014
Μαλαχάς Κωνσταντίνος
Διαιτολόγος Διατροφολόγος
Ένα καρτούν φτιαγμένο απο την Disney την δεκαετία του 40!!!
Μας δείχνει πως πρέπει να τρεφόμαστε με ένα διασκεδαστικό τρόπο κατάλληλο για μικρά παιδιά...
Εδώ και χρόνια λέμε να αυξήσουμε την φυσική μας δραστηριότητα και να μειώσουμε τις ώρες που περνάμε μπροστά στην τηλεόραση, καθισμένοι στον καναπέ και μέσα σε ένα αυτοκίνητο με σκοπό την απώλεια βάρους αλλά και την μείωση του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη.
Ο αυξανόμενος αριθμός των ανθρώπων στις αναπτυσσόμενες χώρες που χρησιμοποιούν τηλεοράσεις, υπολογιστές και αυτοκίνητα θα μπορούσαν να εξηγήσουν τα αυξανόμενα ποσοστά της παχυσαρκίας και του διαβήτη τύπου 2 σε αυτές τις χώρες, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που παρουσιάστηκε στις 10 Φεβρουαρίου στο CanadianMedicalAssociationJournal.
Έφτασε η Τσικνοπέμπτη και οι περισσότεροι έχουν ήδη τελειώσει με τις προετοιμασίες για ένα απολαυστικό γεύμα. Για ορισμένους όμως κάπου στο πίσω μέρος του μυαλού τους ήδη έχει αρχίσει να σχεδιάζεται το σενάριο «δίαιτας» της επόμενης ημέρας. Για να έχετε να θυμάστε μόνο την απόλαυση και τη διάσκεδαση από αυτό το τραπέζι, τα πράγματα δεν είναι τόσο δύσκολα. Αρκούν 5 απλά βήματα για να διασφαλίσετε ένα γεύμα 0% τύψεων και ενοχών.
Ακόμη και μια μέτρια απώλεια βάρους μπορεί να ωφελήσει την υγεία υπέρβαρων και παχύσαρκων ασθενών για διάστημα έως και μιας δεκαετίας.
Σύμφωνα με μελέτη που συμπεριέλαβε 3.000 υπέρβαρα άτομα με διαταραγμένη ανοχή στη γλυκόζη (προ-διαβητική κατάσταση) έδειξαν πώς ωφελήθηκαν περισσότερο από την αλλαγή της διατροφικής τους συμπεριφοράς σε σχέση με την λήψη συνταγογραφούμενων φάρμακων.
Το πλάνο για την αλλαγή της διατροφικής συμπεριφοράς που χρησιμοποιήθηκε για τους συμμετέχοντες, ώστε να τους βοηθήσει να χάσουν βάρος, έχει ως εξής:
Ακόμη και μια μέτρια απώλεια βάρους - κατά μέσο όρο 7kg - μείωσε τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 κατά 58%. Τα οφέλη για την υγεία αυτής της απώλειας βάρους διήρκεσαν έως και 10 έτη, ακόμη και αν οι άνθρωποι ανέκτησαν ξανά το χαμένο βάρος τους, σύμφωνα με την συγγραφέα του άρθρου Rena Wing, καθηγήτρια ψυχιατρικής και ανθρώπινης συμπεριφοράς στο Brown University.
Η κυρία Wing επίσης δήλωσε:
"Απώλειες μόλις 10% του σωματικού βάρους ενός ατόμου, έχει επίσης αποδειχθεί ότι έχει μακροπρόθεσμα ωφέλει στην υπνική άπνοια, την υπέρταση, την ποιότητα της ζωής, και την επιβράδυνση στην πτώση της κινητικότητα που παρατηρείται καθώς οι άνθρωποι γερνούν"
"Προσπαθούμε να δείξουμε ότι οι αλλαγές συμπεριφοράς όχι μόνο κάνουν τους ανθρώπους πιο υγιείς από την άποψη της μείωσης των παραγόντων κινδύνου καρδιακής νόσου, αλλά στην πραγματικότητα μπορούν να ζήσουν και περισσότερο,"
Επειδή η παρουσίαση αυτή έγινε σε ιατρικό συνέδριο θεωρείται προκαταρκτική έτσι θα πρέπει να περιμένουμε την δημοσίευση της σε κάποιο περιοδικό και τα επίσημα δεδομένα και συμπεράσματα.
Κωνσταντίνος Μαλαχάς
Διαιτολόγος Διατροφολόγος
Ο αριθμός των ατόμων που καταφεύγουν σε μια βαριατρική επέμβαση συνεχώς αυξάνει την τελευταία δεκαετία. Καθώς η συχνότητα εμφάνισης της παχυσαρκίας αυξάνει αναμένεται περεταίρω αύξηση και των χειρουργείων αυτών.
Μεταξύ του 2003 και σήμερα, ο αριθμός των βαριατρικών χειρουργείων στις ΗΠΑ έχει αυξηθεί δραματικά, από 103.200 το 2003 σε 220.000 το 2009, στη συνέχεια σταθεροποιείται μεταξύ 150.000 έως 160.000 ετησίως.
Πολλοί καταφεύγουν σε αυτά τα χειρουργεία με σκοπό την απώλεια βάρους αφού έχουν αποτύχει αρκετές φορές με ένα συμβατικό πρόγραμμα διατροφής. ελπίζοντας οτι μετά απο αυτό το χειρουργείο δεν θα χρειαστεί ξανά να ακολουθήσουν ένα τέτοιο πρόγραμμα διατροφής.
Τα άτομα που έχουν υποβληθεί σε Βαριατρική φαίνεται οτι μετά το χειρουργείο είναι πιθανό να χρειαστεί να παρακολουθηθούν απο διαιτολόγο , σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Investigative Medicine.
Τα άτομα αυτά συνήθως αποτυγχάνουν να καλύψουν τις διατροφικές τους απαιτήσεις σε θρεπτικά συστατικά όπως πρωτεΐνες, βιταμίνη D και ασβεστίου.
Ο επικεφαλής του τμήματος διατροφής και μεταβολικών νοσημάτων του πανεπιστημίου του Τέξας "Η μελέτη μας δείχνει σαφώς ότι υπάρχουν ζητήματα αναφορικά με τη διατροφική πρόσληψη σε ασθενείς που έχουν κάνει βαριατρικές επεμβάσεις, αυτά τα άτομα μπορεί να χρειαστούν όχι μόνο συμπληρώματα, αλλά και την παροχή συμβουλών και την συνεχή αξιολόγηση από διαιτολόγους"
Σύμφωνα με τους ερευνητές, Οι άνθρωποι που πληρούν τις προϋποθέσεις για τέτοιες επεμβάσεις πρέπει να είναι είτε παχύσαρκοι με ΔΜΣ πάνω απο 40 (ΔΜΣ είναι το πηλίκο του βάρους προς το ύψος στο τετράγωνο), ή συνύπαρξη και άλλων παραγόντων κίνδυνου όπως ο διαβήτης τύπου 2, υπέρταση.
Ακόμη και μετά απο ένα τέτοιο χειρουργείο ένα πράγμα που δεν αλλάζει είναι η στάση του ατόμου απέναντι στο φαγητό. Μπορεί να έρχεται πολύ γρηγορότερα και με πολύ μικρότερη ποσότητα ο κορεσμός αλλά η επιλογές τροφών φαίνεται οτι δεν αλλάζουν. Ένα άτομο που δεν έκανε τις κατάλληλες επιλογές τροφών πρίν δεν θα τις κάνει ούτε τώρα, έτσι είναι ακόμη δυσκολότερο να καλυφθούν οι ανάγκες του σε θρεπτικά συστατικά.
Σε δήλωση του ο Michael J. Lee επίκουρος καθηγητής χειρουργικής αναφέρει ότι οι ασθενείς που καταφεύγουν σε βαριατρικές επεμβάσεις είναι δεσμευμένοι δια βίου να αλλάξουν τρόπο ζωής...
Κάποιες συμβουλές για αυτά τα άτομα που θα μπορούσαν να δοθούν είναι:
Η επιτυχία αυτών των χειρουργείων αρκετά μεγάλη στην απώλεια βάρους και την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας. Παρόλα αυτά οι ασθενείς θα πρέπει να ενημερώνονται και να κρίνουν τα θετικά και τα αρνητικά που συνοδεύουν ένα τέτοιο χειρουργείο.
Μαλαχάς Κωνσταντίνος
Διαιτολόγος Διατροφολόγος
Το φαινόμενο της παιδική παχυσαρκίας σε όλο τον ανεπτυγμένο κόσμο όσο περνάει ο καιρός επιδεινώνεται. Αυτή τη στιγμή περίπου 4 στα 10 παιδιά στην χώρα μας είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα.
Σε προηγούμενη μελέτη που είχαμε αναλύσει και μπορείτε να δείτε στον παρακάτω σύνδεσμο.
Υπέρβαροι και παχύσαρκοι έφηβοι καταναλώνουν λιγότερες θερμίδες απο τους συνομηλίκους τους
τότε οι ερευνητές είχα αναφέρει:
"Για πολλά παιδιά, η παχυσαρκία ξεκινάει καταναλώνοντας περισσότερες θερμίδες κατά την πρώιμη παιδική ηλικία, στη συνέχεια, καθώς μεγαλώνουν, συνεχίζουν να είναι παχύσαρκοι χωρίς να τρώνε περισσότερο από ότι οι μη παχύσαρκοι συνομήλικοι τους."
Παρακάτω θα δούμε μια νεα μελέτη που έγινε στο πανεπιστήμιο του Ιλλινόις, οι ερευνητές συνέλεξαν στοιχεία για περισσότερα απο 300 παιδιά και τους γονείς τους. Αξιολόγησαν 22 μεταβλητές που έχουν χαρακτηριστεί ως προγνωστικοί παράγοντες της παιδικής παχυσαρκίας.
Απο αυτούς τους 22 βρέθηκαν 3 που φαίνεται να έχουν ισχυρότερη συσχέτιση με την παιδική παχυσαρκία. Αυτοί οι 3 παράγοντες είναι:
Θα πρέπει να επικεντρωθούμε στο να πειστούν τους γονείς να βελτιώσουν τη δική τους κατάσταση της υγείας, να αλλάξουμε τις διατροφικές συνήθειες ολόκληρης της οικογένειας, έτσι ώστε τα υγιεινά τρόφιμα να είναι ευκολότερα διαθέσιμα και τα λιγότερο υγιεινά να μην είναι.
Οι ερευνητές δήλωσαν: "Μην χρησιμοποιείτε το φαγητό ως μέσω επιβράβευσης ή τιμωρίας στα παιδιά, αφήστε τα παιδιά να επιλέξουν μόνα τους το φαγητό που θα καταναλώσουν, απο τα διαθέσιμα φαγητό στο οικογενειακό τραπέζι, επίσης αφήστε τα να επιλέξουν και την ποσότητα αυτών”
Σύμφωνα με τον καθηγητή Brent McBride εαν ένα παιδί είχε στερηθεί αυτά τα “παχυντικά” σνακ ήταν πιθανότερο να αυξήσει την κατανάλωση τους στο μέλλον. Ο ίδιος τόνισε οτι δεν πρέπει να στερήσουμε τα παιδιά μας απλά να αλλάξουμε την ευκολία πρόσβασης στα λιγότερο υγιεινά τρόφιμα.
Τα ευρήματα απο τις δύο αυτές έρευνες αν αξιοποιηθούν σωστά μπορούν να γίνουν ένας οδηγός για μια στοχευμένη παρέμβαση που μπορεί να οδηγήσει σε ενδεχόμενη μείωση της παιδικής παχυσαρκίας στο άμεσο μέλλον.
Μαλαχάς Κωνσταντίνος
Διαιτολόγος Διατροφολόγος
Εδώ και χρόνια ακούμε για τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής, μελέτη που δημοσιεύτηκε πριν λίγες μέρες, τις 6 Ιανουαρίου 2014, στο επιστημονικό περιοδικό Annals of Internal Medicine επιβεβαιώνει αυτά τα οφέλη και στην αντιμετώπιση του διαβήτη.
Χωρίς να μειώσουν θερμίδες απλά υιοθετώντας τις αρχές τις μεσογειακής διατροφής μπορούν να προστατευτούν, ασθενείς που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο για εμφάνιση διαβήτη, σύμφωνα με τη νέα μελέτη.
Ο Διαβήτης τύπου 2 αναφέρεται ως διαβήτης ενηλίκων, τα κύτταρα έχουν αναπτύξει αντίσταση στην ινσουλίνη ή το πάγκρεας δεν μπορεί να παράγει την απαραίτητη ποσότητα ινσουλίνης, έτσι η γλυκόζη παραμένει στην κυκλοφορία του αίματος και μπορεί να αυξηθεί σε επικίνδυνα υψηλά επίπεδα.
Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία για περισσότερους από 3.500 ανθρώπους με αυξημένο κίνδυνο για καρδιακή νόσο, αυτοί που ακολουθούσαν μεσογειακή διατροφή βρέθηκε να έχουν 30 τοις εκατό λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη κατά τη διάρκεια των επόμενων τεσσάρων ετών, σε σύγκριση με αυτούς που ακολουθούσαν μια διατροφή με χαμηλά λιπαρά.
Η Μεσογειακή διατροφή είναι γενικά πλούσια σε λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης, όσπρια, ψάρια και ακόρεστα λιπαρά (όπως το ελαιόλαδο και οι ξηροί καρποί). Η κατανάλωση σε κόκκινο κρέας και υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα, βασικές πηγές κορεσμένου λίπους είναι σχετικά μειωμένη.
Για τη νέα μελέτη, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν στοιχεία από μια υπάρχουσα μελέτη που συνέκρινε την αποτελεσματικότητα της δίαιτας μεσογειακού στιλ σε μια διατροφή χαμηλή σε λιπαρά.
Μεταξύ του 2003 και του 2009, 3.541 Ισπανοί ηλικίας 55 έως 80 είχαν εγγραφεί στη μελέτη. Κανένας από τους συμμετέχοντες δεν είχε διαβήτη κατά την έναρξη της δοκιμής, αλλά όλοι είχαν τρεις ή περισσότερους επιβαρυντικούς παράγοντες κινδύνου.
Οι παράγοντες αυτοί ήταν:
Το υπερβάλλον βάρος
Η υψηλή χοληστερόλη.
Οι συμμετέχοντες επιλέχθηκαν τυχαία για να ακολουθήσουν μία από τις τρεις δίαιτες.
Σε καμία από τις δίαιτες δεν ζητήθηκε να μειώσουν την ποσότητα του φαγητού/θερμίδων ή να αυξήσουν την φυσική τους δραστηριότητα.
Μετά από περίπου τέσσερα χρόνια, 273 από τους συμμετέχοντες είχαν εκδηλώσει διαβήτη. Από αυτούς το 6,9 τοις εκατό ήταν από την πρώτη ομάδα, το 7,4 τοις εκατό από την δεύτερη ομάδα και το 8,8 τοις εκατό από την Τρίτη ομάδα.
Οι ερευνητές προειδοποιούν ότι η διαφορά στις δύο πρώτες ομάδες μπορεί να είναι τυχαία, αλλά η διαφορά τους με την Τρίτη ομάδα είναι σημαντική.
Σύμφωνα με τον ο Δρ Jordi Salas –Salvado, που είναι επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής της διατροφής στο Πανεπιστήμιο Rovira i Virgili και ο επικεφαλής του Τμήματος Διατροφής στο Νοσοκομείο de Sant Joan de Reus στην Ισπανία, οι τυχαιοποιημένες μελέτες έως τώρα έχουν δείξει ότι οι παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής, και την προώθηση της απώλειας βάρους μπορούν να μειώσουν τη συχνότητα εμφάνισης του διαβήτη τύπου 2. Τώρα είναι η πρώτη φορά που αξιολογούνται οι διατροφικές αλλαγές χωρίς περιορισμό θερμίδων ή αυξημένη σωματική δραστηριότητα.
Δεδομένου ότι η έρευνα έγινε σε πληθυσμό 55 έως 80 ετών και είχαμε αυτά τα αποτελέσματα, μπορούμε να πούμε ότι ποτέ δεν είναι αργά για να βελτιώσουμε τη διατροφή μας.
Επιπλέον μια διατροφή χαμηλότερων θερμίδων με σκοπό την απώλεια βάρους σε συνδυασμό πάντα με μια διατροφή που βασίζεται στις αρχές τις Μεσογειακής διατροφή να έχει ακόμη καλύτερα αποτελέσματα.
Μαλαχάς Κωνσταντίνος
Διαιτολόγος Διατροφολόγος