Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech
Τετάρτη, 13 Νοεμβρίου 2013 00:00

Διατροφή κατά την εγκυμοσύνη Κύριο

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Η ποιο σημαντική στιγμή στη ζωή κάθε γυναίκας είναι η στιγμή που θα γεννήσει το παιδάκι της. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης παρατηρείτε αύξηση στο βάρος της γυναίκας ως φυσικό επακόλουθο της ανάπτυξης του εμβρύου και της προσαρμογής του γυναικείου σώματος ώστε να καταφέρει να μεγαλώσει και να γεννήσει το μωρό.https://malachas.gr/wp-includes/js/tinymce/plugins/wordpress/img/trans.gif

Συχνά ακούμε τη φράση “να φας περισσότερο γιατί τώρα τρως για δύο”. Κάτι τέτοιο φαίνεται πως δεν ισχύει. Τουλάχιστον ως προς την ποσότητα της τροφής αντίθετα μεγάλη σημασία θα πρέπει να δοθεί στην ποιότητα της τροφής.

Το βάρος που θα πρέπει μια γυναίκα να πάρει κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης φαίνεται στον παρακάτω πίνακα και εξαρτάται από τον ΔΜΣ (δείκτη μάζας σώματος= βάρος/ύψος2)

Φυσικά αυτό θα κρίνεται κατά περίπτωση από τον ιατρό.

Στο πρώτο τρίμηνο η μητέρα θα πάρει περίπου 1-2 κιλά από αυτά το έμβρυο ζυγίζει περίπου 50 γραμμάριο και τα υπόλοιπα είναι ο πλακούντας και το αμνιακό υγρό.

Στο δεύτερο τρίμηνο η μητέρα θα πάρει περίπου 6 κιλά, το έμβρυο τώρα ζυγίζει περίπου 1 κιλό και τα υπόλοιπα είναι από την αύξηση της μήτρας, την ποσότητα του αίματος, τους μαστούς και το σύστημα συντήρησης του εμβρύου.

Στο τρίτο τρίμηνο έχουμε την ολοκλήρωση του μωρού και η μητέρα θα πάρει ακόμη περίπου 5 κιλά. Το μωρό εδώ ζυγίζει περίπου 3 κιλά.

Οι διαφορές στις ενεργειακές απαιτήσεις μιας εγκύου από μια φυσιολογικού βάρους γυναίκα είναι μηδαμινές και στην πραγματικότητα μπορούμε με μια μερίδα γαλακτοκομικών ημερησίως κατά το πρώτο τρίμηνο και δύο μερίδες κατά το δεύτερο και τρίτο να καλύψουμε τις αυξημένες απαιτήσεις. Σε γενικές γραμμές η διατροφή μιας εγκύου δεν είναι κάτι διαφορετικό από μια ισορροπημένη διατροφή απλά θα πρέπει να προσέχουμε περισσότερο να λαμβάνουμε σε επαρκή ποσότητα θρεπτικά συστατικά.

Στη φάση λοιπόν αυτή θα πρέπει να δοθεί προσοχή στην κάλυψη των αυξημένων αναγκών του οργανισμού.

Βιταμίνες Β: Στην φάση της εγκυμοσύνης η σημασία των βιταμινών του συμπλέγματος Β και ιδιαίτερα στο Φολικό οξύ (Βιταμίνη Β9) είναι πολύ σημαντική. Η σημασία της βιταμίνης αυτής είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη του κεντρικού νευρικού συστήματος του παιδιού. Υπάρχουν έρευνες που συσχετίζουν την επάρκεια φολικού οξέος ακόμη και με εμφάνιση καρκίνου του παχέος εντέρου στο μέλλον για το παιδί που θα γεννηθεί.

Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα: είναι ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία για την υγεία και την ανάπτυξη του μωρού σας, ενισχύουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου του μωρού σου, οδηγούν σε καλύτερη όραση, μνήμη, κινητικές δεξιότητες και την κατανόηση του λόγου στην πρώιμη παιδική ηλικία. Επιπλέον, μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης μετά τη γέννα

Ασβέστιο (Ca): Το μωρό σου το χρειάζεται για την ανάπτυξη των δοντιών και των οστών στο δεύτερο και τρίτο τρίμηνο κυρίως. Αν δεν παίρνεις αρκετό ασβέστιο, το έμβρυο θα το απορροφήσει από τα οστά σου, κάτι που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης αργότερα στη ζωή σου. 

Σίδηρος (Fe): έχει βασικό ρόλο στην αιμοσφαιρίνη (ουσία στο αίμα που μεταφέρει οξυγόνο σε όλο το σώμα). Με ικανοποιητικά επίπεδα σιδήρου στη διατροφή θα αποφύγετε συμπτώματα όπως κούραση, αδυναμία, υπερβολική ένταση και κατάθλιψη. Εάν η κατανάλωση σιδήρου είναι χαμηλή τότε υπάρχει αυξημένος κίνδυνος το βρέφος να γεννηθεί με χαμηλό βάρος και να αναπτύξει και το ίδιο αναιμία (έλλειψη σιδήρου) κατά τα πρώτα του 1-2 χρόνια.

Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη παρέχει τα δομικά υλικά για τους ιστούς που αναπτύσσονται, όπως τον πλακούντα, το αίμα της μητέρας και το έμβρυο, πρέπει να υπάρχει στο καθημερινό διαιτολόγιο.

Είναι μια ευκαιρία να βελτιώσουμε τι διατροφικές μας συνήθειες. Αν υπο φυσιολογικές συνθήκες δεν έχουμε κάποιο κίνητρο να το κάνουμε αυτό τώρα έχουμε. Οι σωστές διατροφικές συνήθειες μια εγκύου και αργότερα μιας μητέρας είναι ένα λιθαράκι στην σωστή ανάπτυξη και την υγεία του μωρού.

Μη φάτε διπλή μερίδα αλλά με διπλή ευθύνη. 

Μαλαχάς Κωνσταντίνος

 

Διαιτολόγος Διατροφολόγος

Διαβάστηκε 4189 φορές
Κωνσταντίνος Μαλαχάς

Ο Κωνσταντίνος γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κέρκυρα.

Αποφοίτησε απο το Τμήμα Διατροφής & Διαιτολογίας του Αλεξάνδρειου Τεχνολογικού Ιδρύματος Θεσσαλονίκης (Α.Τ.Ε.Ι.Θ.) αφού ολοκλήρωσε επιτυχώς τις σπουδές του.


Στα πλαίσια των σπουδών ολοκλήρωσε μελέτη σχετικά με τον αυτοέλεγχο διαβητικών ασθενών στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου και πρακτική άσκηση σε γνωστό διαιτολογικό γραφείο της Θεσσαλονίκης.
Εξειδικεύεται στις Διατροφικές Διαταραχές και στην Παχυσαρκία [Master Practitioner – Κέντρο Εκπαίδευσης και Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών (ΚΕΑΔΔ, www.keadd.gr) ] που λειτουργεί υπό την πλήρη εποπτεία και συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Διατροφικών Διαταραχών της Μεγάλης Βρετανίας (NCFED, www.eating-disorders.org.uk) και τελεί υπό την αιγίδα του Βρετανικού Συλλόγου Ψυχολόγων (British Psychological Society – BPS).
Απο τον Μάρτιο του 2013 διατηρεί Διαιτολογικό γραφείο στην Κέρκυρα.

 

Δημοσιεύσεις:

Self-Care Behaviors of Adults with Type 2 Diabetes Mellitus in GreeceJournal of Community Health, φεβρουάριος 2014

 

Παρακολουθεί τις εξελίξεις της επιστήμης της διατροφής και διαιτολογίας κυρίως συμμετέχοντας σε συνέδρια και ημερίδες όπως:

 • Nutritional Inverventions for Eating Disorders, ΚΕΑΔΔΘεσσαλονίκη 2013
 • Essential Obesity, ΚΕΑΔΔΘεσσαλονίκη 2013
 • Practitioner Skills for Eating Disordes, ΚΕΑΔΔΘεσσαλονίκη 2013
 • 10ο Μακεδονικό συνέδριο διατροφής, Ξενοδοχείο Porto Palace, Θεσσαλονίκη
 • 10ο Διεθνές Συνέδριο Παχυσαρκίας, ΕΠΑΜΕΔΙ, Ξενοδοχείο Corfu Palace, Κέρκυρα
 • 1st International Diabetes and Obesity Forum, Ξενοδοχείο Hilton, Αθήνα
 • 12ο Πανελλήνιο συνέδριο Ελληνικής Εταιρίας Παρεντερικής και Εντερικής Διατροφής, Ξενοδοχείο Grand Palace, Θεσσαλονίκη
 • 15η Διημερίδα Ελληνικής Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης: Πρόληψη και Αντιμετώπιση καρδιαγγειακής νόσο, ξενοδοχείο HYATT REGENCY, Θεσσαλονίκη
 • 8th Macedonian Congress 3rd Balkan Congress on Obesity on Nutrition and Dietetics, ξενοδοχείο Porto Palace, Θεσσαλονίκη
 • 3rd Balkan Congress on Obesity, ξενοδοχείο Porto Palace, Θεσσαλονίκη
 • 9ο Πανελλήνιο Συνέδριο Διατροφής και Διαιτολογίας , Πανελλήνιος Σύλλογος Διαιτολόγων-Διατροφολόγων, Ξενοδοχείο Divani Caravel, Αθήνα
 • Ημερίδα «Διατροφική αξία και ασφάλεια τροφίμων», Θεσσαλονίκη
 • Σεμινάριο «Harvard Nutrition +Metabolism Seminar», Ίδρυμα Αριστείδης Δασκαλόπουλος, Αθήνα
 • «Διαθρεπτική Επισήμανση – Ετικέτες τροφίμων» Επιστημονική Ημερίδα, Πανελλήνιος Σύλλογος Διατροφολόγων – Υγειονολόγων, Αθήνα
 • 6ο Διεθνές Συνέδριο Παχυσαρκίας, ΕΠΑΜΕΔΙ, Ξενοδοχείο Corfu Palace, Κέρκυρα
 • 6ο Πανελλήνιο Ιατρικό συνέδριο παχυσαρκίας, Ελληνική Ιατρική Εταιρία Παχυσαρκίας, ξενοδοχείο HYATT REGENCY, Θεσσαλονίκη
 • ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ «Διατροφή: Ασπίδα Υγείας», HELEXPO, Θεσσαλονίκη
 • 8ο Πανελλήνιο Συνέδριο Διαιτολογίας –Διατροφής, οργάνωση: Πανελλήνιος Σύλλογος Διαιτολόγων, Ξενοδοχείο Divani Caravel

e banner orizontio90Χ728

© 2018 malachas.gr All Rights Reserved
Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech