Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech
Τρίτη, 28 Ιουλίου 2015 00:00

Τα αποτελέσματα της “δίαιτας” Κύριο

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

Πολλές φορές όταν κάποιοι απευθύνονται σε μένα με σκοπό να τους βοηθήσω να χάσουν βάρος το πρώτο που θα κάνω είναι να τους δείξω μια εικόνα και να τους ρωτήσω να βλέπουν κάτι

set-point

Οι περισσότεροι έχουν την ιδία αντίδραση, ένα χαμόγελο αμηχανίας. Ύστερα από αυτό τους εξηγώ ότι δεν πρέπει να βάλουμε κάποιο συγκεκριμένο βάρος ή κάποιο συγκεκριμένο ρυθμό απώλειας βάρους ως στόχο. Φυσικά αυτό που βλέπω είναι σαν να τους γκρεμίζω ένα κόσμο κάτω από τα πόδια τους.

Όταν δε τους πω πως πιστεύω ότι το χειρότερο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε είναι να κάνουμε δίαιτα, με αυτή την έννοια της πείνας και της στέρησης, νομίζω ότι έχω βγάλει κεραίες και βλέπουν κάποιο UFOμπροστά τους.

Πραγματικά δεν είμαι από τους ανθρώπους που θέλουν να γκρεμίζουν τα όνειρα των ανθρώπων αλλά, θέλω να τους ταρακουνήσω για να καταλάβουν ότι το φαινόμενο της παχυσαρκίας δεν λύνεται με μία δίαιτα για 2-3 μήνες ή 1-2 χρόνια ούτε με το να μη φάμε ξανά την αγαπημένη μας μακαρονάδα ή να μη βγούμε με τους φίλους μας για ποτά ή στην αγαπημένη μας ταβέρνα. Θέλει επιμονή, γνώση, καθοδήγηση και χρόνο…

Προσπαθώ να εξηγήσω ότι τα παραπάνω κιλά δεν ήρθαν επειδή φάγαμε περισσότερο τα Χριστούγεννα ή επειδή χάσαμε μια προπόνηση στο γυμναστήριο την προηγούμενη εβδομάδα. Το φαινόμενο της παχυσαρκίας είναι πολυπαραγοντικό. Και φυσικά η αντιμετώπιση του πρέπει να είναι τέτοια…

Πριν περίπου 8 χρόνια (στη σχολή ακόμα) είχα δει κάποια στατιστικά στοιχεία και είχα απογοητευτεί, 10% των ανθρώπων που ξεκινούσαν μια προσπάθεια να χάσουν βάρος κατάφερναν να το χάσουν… και από αυτούς το 10% να διατηρήσει έστω την μισή απώλεια σε βάθος 5ετίας. Με απλά λόγιο περίπου 1 στους 100!!

Την προηγούμενη εβδομάδα είδα μια νέα μελέτη στο AmericanJournalofpublichealthστην οποία μελέτησαν 278,982 συμμετέχοντες για 10 χρόνια (2004-2014) τα αποτελέσματα είναι ακόμα χειρότερα με αυτά που υπήρχαν 8 χρόνια πριν. Σε παχύσαρκους άντρες 1 στους 210 κατάφερε να απαλλαγεί από τα κιλά τους και στις γυναίκες 1 στις 124, όταν μιλάμε για κλινική παχυσαρκία αυτό το νούμερο εκτοξευόταν για τους άντρες σε 1 στους 1290 και για τις γυναίκες σε 1 στις 677.

Στα θετικά της μελέτης ήταν ότι παρόλο που ήταν αρκετά δύσκολο το να φτάσει κάποιος σε ένα φυσιολογικό βάρος, το να χάσει 5 ή 10% ήταν εφικτό και είχε και σημαντικά οφέλη για την υγεία του.

Όλα αυτά τα στοιχεία μας δείχνουν ότι κάτι κάνουμε λάθος..

Στην πραγματικότητα δεν κάνουμε (αλλάζουμε) δίαιτα, απλά περιορίζουμε το φαγητό μας.

Η Δίαιτα σαν λέξη είναι άκρως παρεξηγημένη, δίαιτα είναι ο τρόπος ζωής μας και όχι η στέρηση της τροφής

Ο όρος τρόπος ζωής δεν έχει να κάνει μόνο με την κατανάλωση φαγητού αλλά με όλη μας τη ζωή! Αυτό θα πρέπει να αλλάξουμε!

Όταν βλέπουμε μια δίαιτα πριν αποφασίσουμε αν θα την κάνουμε πρέπει να δούμε για πόσο καιρό θα μπορούμε να την τηρήσουμε. Η καλύτερη δίαιτα είναι αυτή που δεν νιώθουμε ότι κάνουμε δίαιτα και θα μπορούμε να τη κάνουμε για πάντα.

Δεν πρέπει να βάζουμε μεγάλους και δύσκολους στόχους, μικρούς στόχους κάθε φορά και να τους προσαρμόζουμε ανάλογα.

Παράνοια είναι να κάνεις ότι έκανες περιμένοντας να έχεις διαφορετικό αποτέλεσμα… μια από τις αγαπημένες μου φράσεις που στην περίπτωση της δίαιτας ταιριάζει απόλυτα.

ΥΓ: η λέξη δίαιτα στον τίτλο είναι σε εισαγωγικά γιατί σύμφωνα με αυτά που είπαμε κανένας που απλά θέλει να χάσει βάρος δεν κάνει σωστή δίαιτα.

Διαβάστηκε 3904 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 28 Ιουλίου 2015 14:57
Κωνσταντίνος Μαλαχάς

Ο Κωνσταντίνος γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κέρκυρα.

Αποφοίτησε απο το Τμήμα Διατροφής & Διαιτολογίας του Αλεξάνδρειου Τεχνολογικού Ιδρύματος Θεσσαλονίκης (Α.Τ.Ε.Ι.Θ.) αφού ολοκλήρωσε επιτυχώς τις σπουδές του.


Στα πλαίσια των σπουδών ολοκλήρωσε μελέτη σχετικά με τον αυτοέλεγχο διαβητικών ασθενών στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου και πρακτική άσκηση σε γνωστό διαιτολογικό γραφείο της Θεσσαλονίκης.
Εξειδικεύεται στις Διατροφικές Διαταραχές και στην Παχυσαρκία [Master Practitioner – Κέντρο Εκπαίδευσης και Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών (ΚΕΑΔΔ, www.keadd.gr) ] που λειτουργεί υπό την πλήρη εποπτεία και συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Διατροφικών Διαταραχών της Μεγάλης Βρετανίας (NCFED, www.eating-disorders.org.uk) και τελεί υπό την αιγίδα του Βρετανικού Συλλόγου Ψυχολόγων (British Psychological Society – BPS).
Απο τον Μάρτιο του 2013 διατηρεί Διαιτολογικό γραφείο στην Κέρκυρα.

 

Δημοσιεύσεις:

Self-Care Behaviors of Adults with Type 2 Diabetes Mellitus in GreeceJournal of Community Health, φεβρουάριος 2014

 

Παρακολουθεί τις εξελίξεις της επιστήμης της διατροφής και διαιτολογίας κυρίως συμμετέχοντας σε συνέδρια και ημερίδες όπως:

 • Nutritional Inverventions for Eating Disorders, ΚΕΑΔΔΘεσσαλονίκη 2013
 • Essential Obesity, ΚΕΑΔΔΘεσσαλονίκη 2013
 • Practitioner Skills for Eating Disordes, ΚΕΑΔΔΘεσσαλονίκη 2013
 • 10ο Μακεδονικό συνέδριο διατροφής, Ξενοδοχείο Porto Palace, Θεσσαλονίκη
 • 10ο Διεθνές Συνέδριο Παχυσαρκίας, ΕΠΑΜΕΔΙ, Ξενοδοχείο Corfu Palace, Κέρκυρα
 • 1st International Diabetes and Obesity Forum, Ξενοδοχείο Hilton, Αθήνα
 • 12ο Πανελλήνιο συνέδριο Ελληνικής Εταιρίας Παρεντερικής και Εντερικής Διατροφής, Ξενοδοχείο Grand Palace, Θεσσαλονίκη
 • 15η Διημερίδα Ελληνικής Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης: Πρόληψη και Αντιμετώπιση καρδιαγγειακής νόσο, ξενοδοχείο HYATT REGENCY, Θεσσαλονίκη
 • 8th Macedonian Congress 3rd Balkan Congress on Obesity on Nutrition and Dietetics, ξενοδοχείο Porto Palace, Θεσσαλονίκη
 • 3rd Balkan Congress on Obesity, ξενοδοχείο Porto Palace, Θεσσαλονίκη
 • 9ο Πανελλήνιο Συνέδριο Διατροφής και Διαιτολογίας , Πανελλήνιος Σύλλογος Διαιτολόγων-Διατροφολόγων, Ξενοδοχείο Divani Caravel, Αθήνα
 • Ημερίδα «Διατροφική αξία και ασφάλεια τροφίμων», Θεσσαλονίκη
 • Σεμινάριο «Harvard Nutrition +Metabolism Seminar», Ίδρυμα Αριστείδης Δασκαλόπουλος, Αθήνα
 • «Διαθρεπτική Επισήμανση – Ετικέτες τροφίμων» Επιστημονική Ημερίδα, Πανελλήνιος Σύλλογος Διατροφολόγων – Υγειονολόγων, Αθήνα
 • 6ο Διεθνές Συνέδριο Παχυσαρκίας, ΕΠΑΜΕΔΙ, Ξενοδοχείο Corfu Palace, Κέρκυρα
 • 6ο Πανελλήνιο Ιατρικό συνέδριο παχυσαρκίας, Ελληνική Ιατρική Εταιρία Παχυσαρκίας, ξενοδοχείο HYATT REGENCY, Θεσσαλονίκη
 • ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ «Διατροφή: Ασπίδα Υγείας», HELEXPO, Θεσσαλονίκη
 • 8ο Πανελλήνιο Συνέδριο Διαιτολογίας –Διατροφής, οργάνωση: Πανελλήνιος Σύλλογος Διαιτολόγων, Ξενοδοχείο Divani Caravel

e banner orizontio90Χ728

© 2018 malachas.gr All Rights Reserved
Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech