Εδώ και χρόνια γνωρίζουμε οτι η βιταμίνη D έχει άμεση σχέση με την υγεία των οστών μας. Αν κάνουμε μια αναζήτηση σε μια απο της μεγαλύτερες μηχανές αναζήτησης του διαδικτύου θα παρατηρήσουμε οτι υπάρχουν χιλιάδες άρθρα με αυτή την βιταμίνη και τα περισσότερα απο αυτά είναι των τελευταίων χρόνων.

Το ενδιαφέρον για τη βιταμίνη  D έχει αυξηθεί γιατί εκτός απο την γνωστή δράση της στον μεταβολισμό και την υγεία των οστών μας, υπάρχει πλήθος μελετών που δείχνουν προστατευτική δράση σε

  • αυτοάνοσα νοσήματα (Σκλήρυνση κατά πλάκας, Ρευματοειδή αρθρίτιδα, Διαβήτη τύπου Ι, Αυτισμό)
  • Υπέρταση
  • καρκίνου (μαστού, προστάτη, παχέος εντέρου)
  • Καρδιολογικά νοσήματα
  • Κατάθλιψη
  • Παχυσαρκία
  • Διαβήτη τύπου ΙΙ

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Diabetesπριν λίγες μέρες (29 Μαΐου 2014) Βρέθηκε συσχέτιση της βιταμίνης Dκαι εμφάνιση διαβήτη ή προ-διαβήτη μετά την εγκυμοσύνη.

Η Caroline Kramer, και οι συνεργάτες της στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο, εξέτασαν σε 494 γυναίκες τα επίπεδα βιταμίνης D και παραθορμόνης.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 32 τοις εκατό των γυναίκες με μειωμένα επίπεδα βιταμίνης D και ταυτόχρονα υψηλά επίπεδα παραθορμόνης εμφάνισαν  προ-διαβήτη ή διαβήτη έως και 12 μήνες μετά τον τοκετό.

Σύμφωνα με τους ερευνητές τα επίπεδα της βιταμίνης D και παραθορμόνης σχετίζονται με την ικανότητα των β-κυττάρων του παγκρέατος να παράγουν ινσουλίνη. Και τονίζουν την ανάγκη για τον έλεγχο των επιπέδων της παραθορμόνης και της βιταμίνης D (25-OH-D).

Η κύρια παραγωγή της βιταμίνης D (περίπου 90%) γίνεται στο δέρμα μας με την βοήθεια του ήλιου. Συγκεκριμένα με την υπεριώδη ακτινοβολία, βέβαια η ικανότητα παραγωγής επηρεάζεται απο την ηλικίας, το του χρώμα δέρματος, και φυσικά την ηλιοφάνεια.

Θα περίμενε κανείς στην Ελλάδα να μην έχουμε πρόβλημα έλλειψης βιταμίνης D λόγο ήλιου αλλά κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Αντίθετα φαίνεται οτι στην Ελλάδα και και σε άλλες μεσογειακές χώρες παρατηρείτε έλλειψη βιταμίνης D. Αυτό πιθανόν να οφείλεται σε υπερβολική χρήση αντηλιακών ή του φόβου να εκτεθούμε στον ήλιο με γυμνό δέρμα. Το θετικό είναι οτι μόλις 10-20 λεπτά την ημέρα αρκούν για να συνθέσουμε την απαιτούμενη βιταμίνη D.

Το υπόλοιπο 10% καλύπτεται απο τη διατροφή μας, βασικές πηγές βιταμίνης D είναι τα γαλακτοκομικά, τα ψάρια και ιδιαίτερα τα λιπαρά ψάρια, το μουρουνέλαιο, ο κρόκος του αυγού, οι ξηροί καρποί, τα εμπλουτισμένα τρόφιμα και τα συμπληρώματα.

Εκτός απο όλα τα παραπάνω πρέπει να λειτουργούν σωστά τα νεφρά μας και το συκώτι μας ώστε να προσλάβουν την βιταμίνη D που προέρχεται απο τη διατροφή μας και το δέρμα μας και να την ενεργοποιήσουν ώστε να απολαύσουμε τα οφέλη της.

Ήδη κάποιοι επιστήμονες έχουν αρχίσει και ονομάζουν τη βιταμίνη Dσε ορμόνη...

Είμαστε απο τους τυχερούς που ζούμε σε ένα ευλογημένο τόπο, μέχρι τότε απολαύστε τον ήλιο που μας προσφέρει ο τόπος, πάντα με προσοχή (20 λεπτά χέρια και πρόσωπο είναι αρκετά)!

 

Κωνσταντίνος Μαλαχάς

Διαιτολόγος Διατροφολόγος

Πάντα όταν κάποιος με ρωτάει πως μπορεί να βελτιώσει τις διατροφικές του συνήθειες ξεκινάω απο μια ερώτηση "τι πρωινό τρως;" δεν τον ρωτάω αν τρώει πρωινό γιατί απο τη στιγμή που θέλει να βελτιώσει τη διατροφή του θεωρώ δεδομένο οτι τουλάχιστον έχει ξεκινήσει να καταναλώνει πρωινό.

Είμαι 15 χρονών, έχω ύψος 163 και είμαι 52κιλά. Στα 12 ζύγιζα 73 κιλά και είχα σχεδόν το ίδιο ύψος. Τώρα πηγαίνω στο Λύκειο και επειδή οι απαιτήσεις είναι αυξημένες έχω απίστευτο άγχος και ξεσπάω καταναλώνοντας καθημερινά τεράστιες ποσότητες φαγητού. Έχω αρχίσει να παίρνω ξανά κάποια κιλά και τρέμω στην ιδέα ότι θα ξαναγίνω παχύσαρκη όπως παλιά.

Οι περισσότεροι στις μέρες μας έχουν δοκιμάσει αρκετές φορές να χάσουν βάρος. Πολλές φορές το καταφέρνουν και άλλες όχι. Πολλές φορές το καταφέρνουν εύκολα και άλλες δυσκολότερα. Πολλές φορές δοκιμάζουν διαφορετικού τύπου δίαιτες.

Κάποιες διάσημες δίαιτες είναι οι δίαιτες με χαμηλά λιπαρά, με λίγους ή ελάχιστους υδατάνθρακες, με υψηλή πρωτεΐνη και φυσικά κάποιες από αυτές έχουν και ονοματεπώνυμο. Ένα κοινό που έχουν οι δίαιτες που είναι κάθε φορά στη μόδα είναι οτι χαρακτηρίζονται ως "οι δίαιτες των σταρ" όπου  κάποιος "ειδικός", το ειδικός μέσα σε πολλά εισαγωγικά, την έχει δημιουργήσει. Τις περισσότερες φορές βασίζεται πάνω σε μια προηγούμενη δίαιτα και δημιουργεί μια νέα με το όνομα του.

Η πρώτη κατηγορία είναι οι λεγόμενες κετονικές δίαιτες.

Κετονικές ονομάζονται επειδή λαμβάνουμε ελάχιστους υδατάνθρακες και αναγκαστικά ο εγκέφαλος καταναλώνει λίπος αφού το μετατρέψει σε κετόνες.

 Ένα πρόσφατο παράδειγμα είναι η δίαιτα των σταρ της εποχής ή αλλιώς η δίαιτα Dukan. Ο Dukan βασίστηκε σε μια άλλη γνωστή κετονική δίαιτα (ελάχιστων υδατανθράκων) την δίαιτα Atkins και την έφερε ξανά στο προσκήνιο αυτή την ιδέα. Για την ιστορία ο κυρίως Pierre Dukan έχει κατηγορηθεί για το θάνατο περισσότερων απο 500 ατόμων που ακολουθούσαν την "υπέροχη" και πολλά υποσχόμενη δίαιτα του και φυσικά με την πρόσληψη διαφόρων μαντζουνιών...

Η δίαιτα Dukan έχει κατηγορηθεί επίσης για την πρόκληση δυσκοιλιότητας, αφυδάτωση, λίθων στα νευρά έως και καρκίνου του παχέος εντέρου.

Η δεύτερη κατηγορία είναι οι δίαιτες χαμηλών λιπαρών.

Αυτές οι δίαιτες βασίζονται  στο οτι τα λιπαρά ευθύνονται για την αύξηση βάρους γιατί ανα γραμμάριο το λίπος μας αποδίδει περίπου 9 θερμίδες σε αντίθεση με τους υδατάνθρακες και τις πρωτεΐνες που αποδίδουν 4 μόλις 4. Συνήθως αφαιρούν το μεγαλύτερο μέρος των λιπαρών στη διατροφή μας αυτό έχει ως συνέπεια την μειωμένη αίσθηση κορεσμού και φυσικά την μειωμένη πρόσληψη κυρίως λιποδιαλυτών βιταμινών (A,D,E,K).

Και οι δύο παραπάνω κατηγορίες έχουν ένα αρνητικό, αυτό είναι οτι δεν μαθαίνουμε να τρώμε σωστά και δεν μπορεί να είναι μόνιμες. Η εξέλιξη του ανθρώπου μας δείχνει οτι έχουμε ανάγκη και τα 3 βασικά θρεπτικά συστατικά και όχι μόνο το ένα ή μόνο τα δύο. Επίσης δεν μπορούμε τέτοιες δίαιτες να της ακολουθούμε για μεγάλο χρονικό διάστημα γιατί μας κουράζει και το σημαντικότερο μας απομονώνει απο το κοινωνικό μας περιβάλλον.

Φυσικά αυτό δεν συνεπάγεται οτι δεν πρέπει να προσέχουμε τη διατροφή μας, αντίθετα θα πρέπει να καταναλώνουμε φυσικές τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά όπως μέταλλα και βιταμίνες και χαμηλές σε αλάτι και κορεσμένα λιπαρά.

Αυτό φαίνεται και απο πρόσφατη δημοσίευση του Δρ David Katz ο οποίος συνέκρινε διάφορες γνωστές δίαιτες και στο τέλος κατέληξε οτι ο τρόπος που θα πρέπει να τρέφεται ο άνθρωπος είναι με φρέσκες τροφές που έχουν υποστεί την μικρότερη δυνατή επεξεργασία και σε ισορροπία μεταξύ τους.

Ο Δρ David Katz αναφέρει "Αν τρώτε τα τρόφιμα απευθείας από τη φύση δεν χρειάζεται καν να σκεφτούμε και να ανησυχούμε για τα τρανς ή κορεσμένα λιπαρά ή το αλάτι αφού το περισσότερο αλάτι στην διατροφή μας προέρχεται από τα επεξεργασμένα τρόφιμα και όχι απο την αλατιέρα. Αν επικεντρωθούμε στα πραγματικά τρόφιμα, τα θρεπτικά συστατικά τείνουν να δώσουν στον εαυτό μας αυτό που πραγματικά χρειάζεται."

Αν δούμε γύρο μας κανένα ελεύθερο ζώο στη φύση δεν είναι παχύσαρκο όχι γιατί κάνει δίαιτα απλά γιατί ζεί όπως πρέπει να ζεί. Ο άνθρωπος πρέπει να τρώει απο όλα τα θρεπτικά συστατικά και να κινείτε συνεχώς, αυτή είναι η φύση μας.

Αυτό που θα πρέπει να θυμηθούμε την επόμενη φορά που θα αποφασίσουμε να κάνουμε μια δίαιτα είναι οτι δεν πάμε να χάσουμε απλά κάποια κιλά αλλά να μάθουμε να τρώμε σωστά.

*την έρευνα μπορείτε να τη βρείτε με τίτλο " Can we say what diet is best for health?  δημοσιεύτηκε 18 Μαρτίου 2014

 

Μαλαχάς Κωνσταντίνος
Διαιτολόγος Διατροφολόγος 

Ένα καρτούν φτιαγμένο απο την Disney την δεκαετία του 40!!!

Μας δείχνει πως πρέπει να τρεφόμαστε με ένα διασκεδαστικό τρόπο κατάλληλο για μικρά παιδιά...

Εδώ και χρόνια λέμε να αυξήσουμε την φυσική μας δραστηριότητα και να μειώσουμε τις ώρες που περνάμε μπροστά στην τηλεόραση, καθισμένοι στον καναπέ και μέσα σε ένα αυτοκίνητο με σκοπό την απώλεια βάρους αλλά και την μείωση του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη.

Ο αυξανόμενος αριθμός των ανθρώπων στις αναπτυσσόμενες χώρες που χρησιμοποιούν τηλεοράσεις, υπολογιστές και αυτοκίνητα θα μπορούσαν να εξηγήσουν τα αυξανόμενα ποσοστά της παχυσαρκίας και του διαβήτη τύπου 2 σε αυτές τις χώρες, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που παρουσιάστηκε στις 10 Φεβρουαρίου στο CanadianMedicalAssociationJournal.

Έφτασε η Τσικνοπέμπτη και οι περισσότεροι έχουν ήδη τελειώσει με τις προετοιμασίες για ένα απολαυστικό γεύμα. Για ορισμένους όμως κάπου στο πίσω μέρος του μυαλού τους ήδη έχει αρχίσει να σχεδιάζεται το σενάριο «δίαιτας» της επόμενης ημέρας. Για να έχετε να θυμάστε μόνο την απόλαυση και τη διάσκεδαση από αυτό το τραπέζι, τα πράγματα δεν είναι τόσο δύσκολα. Αρκούν 5 απλά βήματα για να διασφαλίσετε ένα γεύμα 0% τύψεων και ενοχών.

Ακόμη και μια μέτρια απώλεια βάρους μπορεί να ωφελήσει την υγεία υπέρβαρων και παχύσαρκων ασθενών για διάστημα έως και μιας δεκαετίας.

Σύμφωνα με μελέτη που συμπεριέλαβε 3.000 υπέρβαρα άτομα με διαταραγμένη ανοχή στη γλυκόζη (προ-διαβητική κατάσταση) έδειξαν πώς ωφελήθηκαν περισσότερο από την αλλαγή της διατροφικής τους συμπεριφοράς σε σχέση με την λήψη συνταγογραφούμενων φάρμακων.

Το πλάνο για την αλλαγή της διατροφικής συμπεριφοράς που χρησιμοποιήθηκε για τους συμμετέχοντες, ώστε να τους βοηθήσει να χάσουν βάρος, έχει ως εξής:

  • καθημερινή καταγραφή κατανάλωσης τροφίμων
  • μείωση της ποσότητας των ανθυγιεινών τροφίμων που βρίσκονται στο σπίτι
  • αύξηση της σωματικής δραστηριότητας

Ακόμη και μια μέτρια απώλεια βάρους - κατά μέσο όρο 7kg - μείωσε τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 κατά 58%. Τα οφέλη για την υγεία αυτής της απώλειας βάρους διήρκεσαν έως και 10 έτη, ακόμη και αν οι άνθρωποι ανέκτησαν ξανά το χαμένο βάρος τους, σύμφωνα με την συγγραφέα του άρθρου Rena Wing, καθηγήτρια ψυχιατρικής και ανθρώπινης συμπεριφοράς στο Brown University.

Η κυρία Wing επίσης δήλωσε:

"Απώλειες μόλις 10% του σωματικού βάρους ενός ατόμου, έχει επίσης αποδειχθεί ότι έχει μακροπρόθεσμα ωφέλει στην υπνική άπνοια, την υπέρταση, την ποιότητα της ζωής, και την  επιβράδυνση στην πτώση της κινητικότητα που παρατηρείται καθώς οι άνθρωποι γερνούν"

"Προσπαθούμε να δείξουμε ότι οι αλλαγές συμπεριφοράς όχι μόνο κάνουν τους ανθρώπους πιο υγιείς από την άποψη της μείωσης των παραγόντων κινδύνου καρδιακής νόσου, αλλά στην πραγματικότητα μπορούν να ζήσουν και περισσότερο,"

Επειδή η παρουσίαση αυτή έγινε σε ιατρικό συνέδριο θεωρείται προκαταρκτική έτσι θα πρέπει να περιμένουμε την δημοσίευση της σε κάποιο περιοδικό και τα επίσημα δεδομένα και συμπεράσματα.

 

Κωνσταντίνος Μαλαχάς

Διαιτολόγος Διατροφολόγος

Ο αριθμός των ατόμων που καταφεύγουν σε μια βαριατρική επέμβαση συνεχώς αυξάνει την τελευταία δεκαετία. Καθώς η συχνότητα εμφάνισης της παχυσαρκίας αυξάνει αναμένεται περεταίρω αύξηση και των χειρουργείων αυτών.

Μεταξύ του 2003 και σήμερα, ο αριθμός των βαριατρικών χειρουργείων στις ΗΠΑ έχει αυξηθεί δραματικά, από 103.200 το 2003 σε 220.000 το 2009, στη συνέχεια σταθεροποιείται μεταξύ 150.000 έως 160.000 ετησίως.

Πολλοί καταφεύγουν σε αυτά τα χειρουργεία με σκοπό την απώλεια βάρους αφού έχουν αποτύχει αρκετές φορές με ένα συμβατικό πρόγραμμα διατροφής. ελπίζοντας οτι μετά απο αυτό το χειρουργείο δεν θα χρειαστεί ξανά να ακολουθήσουν ένα τέτοιο πρόγραμμα διατροφής.

Τα άτομα που έχουν υποβληθεί σε Βαριατρική φαίνεται οτι μετά το χειρουργείο είναι πιθανό να χρειαστεί να παρακολουθηθούν απο διαιτολόγο , σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Investigative Medicine.

Τα άτομα αυτά συνήθως αποτυγχάνουν να καλύψουν τις διατροφικές τους απαιτήσεις σε θρεπτικά συστατικά όπως πρωτεΐνες, βιταμίνη D και ασβεστίου.

Ο επικεφαλής του τμήματος διατροφής και μεταβολικών νοσημάτων  του πανεπιστημίου του Τέξας "Η μελέτη μας δείχνει σαφώς ότι υπάρχουν ζητήματα αναφορικά με τη διατροφική πρόσληψη σε ασθενείς που έχουν κάνει βαριατρικές επεμβάσεις, αυτά τα άτομα μπορεί να χρειαστούν όχι μόνο συμπληρώματα, αλλά και την παροχή συμβουλών και την συνεχή αξιολόγηση από διαιτολόγους"

Σύμφωνα με τους ερευνητές, Οι άνθρωποι που πληρούν τις προϋποθέσεις για τέτοιες επεμβάσεις πρέπει να είναι είτε παχύσαρκοι με ΔΜΣ πάνω απο 40 (ΔΜΣ είναι το πηλίκο του βάρους προς το ύψος στο τετράγωνο), ή συνύπαρξη και άλλων παραγόντων κίνδυνου όπως ο διαβήτης τύπου 2, υπέρταση.

Ακόμη και μετά απο ένα τέτοιο χειρουργείο ένα πράγμα που δεν αλλάζει είναι η στάση του ατόμου απέναντι στο φαγητό. Μπορεί να έρχεται πολύ γρηγορότερα και με πολύ μικρότερη ποσότητα ο κορεσμός αλλά η επιλογές τροφών φαίνεται οτι δεν αλλάζουν. Ένα άτομο που δεν έκανε τις κατάλληλες επιλογές τροφών πρίν δεν θα τις κάνει ούτε τώρα, έτσι είναι ακόμη δυσκολότερο να καλυφθούν οι ανάγκες του σε θρεπτικά συστατικά.

Σε δήλωση του ο Michael J. Lee επίκουρος καθηγητής χειρουργικής αναφέρει ότι  οι ασθενείς που καταφεύγουν σε βαριατρικές επεμβάσεις είναι δεσμευμένοι δια βίου να αλλάξουν τρόπο ζωής...

Κάποιες συμβουλές για αυτά τα άτομα που θα μπορούσαν να δοθούν είναι:

  • Αυξήστε την κατανάλωση σε τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνες, βιταμίνες και ανόργανα συστατικά.
  • Αυξήστε την κατανάλωση σε ψάρια πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, μια άριστη πηγη καλών λιπαρών.
  • Καταναλώστε περισσότερα φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, ξηρούς καρπούς για να καλυφθούν οι ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά και φυτικές ίνες.
  • Μειώστε τα τρανς λιπαρά στα φαγητά σας, χρησιμοποιείστε ελαιόλαδο.
  • Κρατήστε χαμηλά επίπεδα νατρίου
  • Ελαχιστοποιείστε τα επεξεργασμένα τρόφιμα στο διαιτολόγιο σας.

 

Η επιτυχία αυτών των χειρουργείων αρκετά μεγάλη στην απώλεια βάρους και την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας. Παρόλα αυτά οι ασθενείς θα πρέπει να ενημερώνονται και να κρίνουν τα θετικά και τα αρνητικά που συνοδεύουν ένα τέτοιο χειρουργείο.

 

Μαλαχάς Κωνσταντίνος

Διαιτολόγος Διατροφολόγος

© 2018 malachas.gr All Rights Reserved