Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech
Τετάρτη, 26 Φεβρουαρίου 2014 07:14

Η τεχνολογία μας παχαίνει... Κύριο

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Εδώ και χρόνια λέμε να αυξήσουμε την φυσική μας δραστηριότητα και να μειώσουμε τις ώρες που περνάμε μπροστά στην τηλεόραση, καθισμένοι στον καναπέ και μέσα σε ένα αυτοκίνητο με σκοπό την απώλεια βάρους αλλά και την μείωση του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη.

Ο αυξανόμενος αριθμός των ανθρώπων στις αναπτυσσόμενες χώρες που χρησιμοποιούν τηλεοράσεις, υπολογιστές και αυτοκίνητα θα μπορούσαν να εξηγήσουν τα αυξανόμενα ποσοστά της παχυσαρκίας και του διαβήτη τύπου 2 σε αυτές τις χώρες, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που παρουσιάστηκε στις 10 Φεβρουαρίου στο CanadianMedicalAssociationJournal.

 

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία από περισσότερους από 150.000 ενήλικες σε περίπου 110.000 νοικοκυριά σε 17 χώρες, όπου οι άνθρωποι είχαν υψηλά, μεσαία και χαμηλά εισοδήματα.

l Στις χώρες υψηλού εισοδήματος περιλαμβάνονται ο Καναδάς, η Σουηδία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

l Στις Χώρες μεσαίου εισοδήματος περιλαμβάνονται η Αργεντινή, η Βραζιλία, η Χιλή, η Μαλαισία, η Πολωνία, η Νότια Αφρική και η Τουρκία.

l Στις Χώρες χαμηλού εισοδήματος περιλαμβάνονται η Κίνα, η Κολομβία και το Ιράν τέλος στις χώρες πολύ χαμηλού εισοδήματος περιλαμβάνονται το Μπανγκλαντές, η Ινδία, το Πακιστάν και η Ζιμπάμπουε.

Εβδομήντα οκτώ τοις εκατό των νοικοκυριών είχε τουλάχιστον μία τηλεόραση, το 34 τοις εκατό είχε έναν υπολογιστή και το 32 τοις εκατό είχε ένα αυτοκίνητο, σύμφωνα με τη μελέτη.

Σε χώρες με χαμηλό εισόδημα, οι άνθρωποι στα σπίτια που είχαν και τηλεόραση και υπολογιστή και αυτοκίνητο έκαναν 31 τοις εκατό λιγότερη φυσική δραστηριότητα και 21 τοις εκατό καθόταν περισσότερο σε σύγκριση με εκείνους που δεν είχαν καμία από τις συσκευές. Είχαν επίσης μεγαλύτερη περιφέρεια μέσης, ένας ανεξάρτητος παράγοντας κινδύνου για καρδιαγγειακά.

Σε χώρες με υψηλό εισόδημα, δεν υπήρχε σχέση μεταξύ της κατοχής αυτών των στοιχείων της παχυσαρκίας και της πιθανότητας εμφάνισης διαβήτη.

Η συσχέτιση, όμως, ήταν σημαντική σε χώρες με χαμηλό εισόδημα, όπου το ποσοστό παχυσαρκίας ήταν 14,5 τοις εκατό σε σπίτια και με τις τρεις συσκευές και 3,4 τοις εκατό σε σπίτια χωρίς αυτές. Το ποσοστό εμφάνισης διαβήτη ήταν 11,7 τοις εκατό στα σπίτια τις συσκευές και 4,7 τοις εκατό σε σπίτια χωρίς.

Η Dr. ScottLear ερευνήτρια απο το Βανκούβερ είπε. "Παρά το γεγονός ότι βρήκαμε μια σημαντικά θετική συσχέτιση μεταξύ της κατοχής οικιακών συσκευών και της παχυσαρκίας ή διαβήτη σε χώρες με χαμηλά εισοδήματα, δεν βρέθηκε το ίδιο στις χώρες με υψηλά εισοδήματα"

Είναι πιθανό ότι οι αρνητικές επιπτώσεις για την υγεία από αυτά τα τρία καταναλωτικά προϊόντα έχουν ήδη συμβεί στις πλουσιότερες χώρες, και αυτό αντικατοπτρίζεται στα ήδη υψηλά ποσοστά της παχυσαρκίας τους και ο διαβήτης τύπου 2 σε αυτές.

Τα ευρήματα της συγκεκριμένης μελέτης έρχονται και συμπληρώνουν πλήθος ερευνητικών δεδομένων που δείχνουν οτι ο σύγχρονος τρόπος ζωής μας οδηγεί σε αύξηση βάρους και στην εμφάνιση διαβήτη.

 

Μαλαχάς Κωνσταντίνος

 

Διαιτολόγος Διατροφολόγος

Διαβάστηκε 3215 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 26 Φεβρουαρίου 2014 07:19
Κωνσταντίνος Μαλαχάς

Ο Κωνσταντίνος γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κέρκυρα.

Αποφοίτησε απο το Τμήμα Διατροφής & Διαιτολογίας του Αλεξάνδρειου Τεχνολογικού Ιδρύματος Θεσσαλονίκης (Α.Τ.Ε.Ι.Θ.) αφού ολοκλήρωσε επιτυχώς τις σπουδές του.


Στα πλαίσια των σπουδών ολοκλήρωσε μελέτη σχετικά με τον αυτοέλεγχο διαβητικών ασθενών στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου και πρακτική άσκηση σε γνωστό διαιτολογικό γραφείο της Θεσσαλονίκης.
Εξειδικεύεται στις Διατροφικές Διαταραχές και στην Παχυσαρκία [Master Practitioner – Κέντρο Εκπαίδευσης και Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών (ΚΕΑΔΔ, www.keadd.gr) ] που λειτουργεί υπό την πλήρη εποπτεία και συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Διατροφικών Διαταραχών της Μεγάλης Βρετανίας (NCFED, www.eating-disorders.org.uk) και τελεί υπό την αιγίδα του Βρετανικού Συλλόγου Ψυχολόγων (British Psychological Society – BPS).
Απο τον Μάρτιο του 2013 διατηρεί Διαιτολογικό γραφείο στην Κέρκυρα.

 

Δημοσιεύσεις:

Self-Care Behaviors of Adults with Type 2 Diabetes Mellitus in GreeceJournal of Community Health, φεβρουάριος 2014

 

Παρακολουθεί τις εξελίξεις της επιστήμης της διατροφής και διαιτολογίας κυρίως συμμετέχοντας σε συνέδρια και ημερίδες όπως:

 • Nutritional Inverventions for Eating Disorders, ΚΕΑΔΔΘεσσαλονίκη 2013
 • Essential Obesity, ΚΕΑΔΔΘεσσαλονίκη 2013
 • Practitioner Skills for Eating Disordes, ΚΕΑΔΔΘεσσαλονίκη 2013
 • 10ο Μακεδονικό συνέδριο διατροφής, Ξενοδοχείο Porto Palace, Θεσσαλονίκη
 • 10ο Διεθνές Συνέδριο Παχυσαρκίας, ΕΠΑΜΕΔΙ, Ξενοδοχείο Corfu Palace, Κέρκυρα
 • 1st International Diabetes and Obesity Forum, Ξενοδοχείο Hilton, Αθήνα
 • 12ο Πανελλήνιο συνέδριο Ελληνικής Εταιρίας Παρεντερικής και Εντερικής Διατροφής, Ξενοδοχείο Grand Palace, Θεσσαλονίκη
 • 15η Διημερίδα Ελληνικής Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης: Πρόληψη και Αντιμετώπιση καρδιαγγειακής νόσο, ξενοδοχείο HYATT REGENCY, Θεσσαλονίκη
 • 8th Macedonian Congress 3rd Balkan Congress on Obesity on Nutrition and Dietetics, ξενοδοχείο Porto Palace, Θεσσαλονίκη
 • 3rd Balkan Congress on Obesity, ξενοδοχείο Porto Palace, Θεσσαλονίκη
 • 9ο Πανελλήνιο Συνέδριο Διατροφής και Διαιτολογίας , Πανελλήνιος Σύλλογος Διαιτολόγων-Διατροφολόγων, Ξενοδοχείο Divani Caravel, Αθήνα
 • Ημερίδα «Διατροφική αξία και ασφάλεια τροφίμων», Θεσσαλονίκη
 • Σεμινάριο «Harvard Nutrition +Metabolism Seminar», Ίδρυμα Αριστείδης Δασκαλόπουλος, Αθήνα
 • «Διαθρεπτική Επισήμανση – Ετικέτες τροφίμων» Επιστημονική Ημερίδα, Πανελλήνιος Σύλλογος Διατροφολόγων – Υγειονολόγων, Αθήνα
 • 6ο Διεθνές Συνέδριο Παχυσαρκίας, ΕΠΑΜΕΔΙ, Ξενοδοχείο Corfu Palace, Κέρκυρα
 • 6ο Πανελλήνιο Ιατρικό συνέδριο παχυσαρκίας, Ελληνική Ιατρική Εταιρία Παχυσαρκίας, ξενοδοχείο HYATT REGENCY, Θεσσαλονίκη
 • ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ «Διατροφή: Ασπίδα Υγείας», HELEXPO, Θεσσαλονίκη
 • 8ο Πανελλήνιο Συνέδριο Διαιτολογίας –Διατροφής, οργάνωση: Πανελλήνιος Σύλλογος Διαιτολόγων, Ξενοδοχείο Divani Caravel

e banner orizontio90Χ728

© 2018 malachas.gr All Rights Reserved
Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech