Τετάρτη, 31 Δεκεμβρίου 2014 00:00

Πόσο σημαντικό είναι αυτό αναγράφεται πάνω στο διαιτολόγιο; Κύριο

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

Πόσο σημαντικό είναι αυτό αναγράφεται πάνω στο διαιτολόγιο;Αν έχεις διαβάσει κάποια από τα άρθρα που γράφω κατά καιρούς θα έχεις διαπιστώσει οτι ποτέ δεν αναφέρομαι στο βάρος, επίσης οτι το βάρος απο μόνο του ως στοιχείο δεν λέει κάτι. Ένα απο τα αγαπημένα μου άρθρα είναι το “μήπως η ζυγαριά μας σαμποτάρει στο αδυνάτισμα”.

Όταν έρχεται κάποιος άνθρωπος για βοήθεια σχετικά με τις διατροφικές του συνήθειες και καθώς χτίζουμε μαζί το διαιτολόγιο του, επάνω σε αυτά κάνω αρκετές σημειώσεις. Σημειώσεις όπως την ημερομηνία, το επόμενο ραντεβού, και κάποιες άλλες όπως να μη ξεχάσει να αυξήσει τη φυσική του δραστηριότητα, να μη ξεχνάει τη σαλάτα του, να πίνει νερό ή να προσέχει το αλκοόλ και τα αναψυκτικά ανάλογα με την περίπτωση. Έχω ακόμα μια που τον προσδιορίζει, το όνομα του!

Πριν περίπου 3 μήνες είχε έρθει μια κοπέλα η οποία ήθελε να αλλάξει τρόπο που αντιμετωπίζει το φαγητό. Η συγκεκριμένη κοπέλα είχε κάνει αρκετές προσπάθειες απο αρκετά μικρή ηλικία. Όταν έφτασε η ώρα να φτιάξουμε το πρώτο διαιτολόγιο και το εκτύπωσα το είδε το κοίταξε με απορία την ρώτησα αν το βλέπει ικανοποιητικό και με ρώτησε γιατί επάνω δεν γράφει το βάρος που είχε εκείνη την ημέρα, η απάντηση που πήρε ήταν οτι δεν έχει σημασία το βάρος και δεν την προσδιορίζει, είναι απλά ένας αριθμός. Όπως λέει και ένας φίλος πρέπει να δούμε τον άνθρωπο και όχι τη ζυγαριά!

Καθώς πέρασε ο καιρός και η αποκατάσταση φαίνεται οτι είναι σε καλό δρόμο σε ένα ραντεβού που είχαμε την προηγουμένη εβδομάδα μου φέρνει ένα γράμμα, σας το παραθέτω.

 

“Θυμάμαι πάντα πως όταν γύριζα απο το προγραμματισμένο ραντεβού με τον διατροφολόγο μου η πρώτη κίνηση που έκαναν οι γονείς μου ήταν να πάρουν και να δουν το διαιτολόγιο μου. Δεν κοιτούσαν τι φαγητό θα ακολουθούσα την επόμενη εβδομάδα, αλλά για μεγάλη μου έκπληξή διάβαζαν προσεκτικά το βάρος μου. Πάνω δεξιά κάτω απο το όνομα ήταν με μεγάλα γράμματα το βάρος μου (ήμουν μόλις 12 ετών).

Πόσο άσχημο ήταν αυτό, όποιος έμπαινε στην κουζίνα πήγαινε και διάβαζε το διαιτολόγιο σαν να διάβαζε εφημερίδα (φυσικά τι γράφει για την κάθε μέρα ούτε που το βλέπαμε).

Μετά ερχόταν μια ντροπή και μια κοκκινίλα στο πρόσωπο, την στιγμή που έπαιρνα μια ανάσα, άκουγα “βρε κορίτσι μου, τόσα πολλά κιλά πως τα έβαλες, μα δεν μπορείς να κρατήσεις λίγο το στόμα σου κλειστό;”

Έτσι εγώ κοκκίνιζα ακόμη περισσότερο και αμέσως μετά ερχόταν και το “παΐδι είσαι θέλεις να φας, μα τόσα πολλά και εσύ;” οπότε η συζήτηση στο τέλος έκλεινε με μένα να απαντάω “στη ζωή μου μην ανακατεύεσαι”.

Ύστερα έφευγα τρέχοντας και έκλαιγα κρυφά και σκεφτόμουν “γιατί όλοι οι υπόλοιποι να είναι όμορφοι και αδύνατοι και εγώ όχι. Γιατί δεν μπορούν να με δουν και μένα λίγο όμορφα, τι τους έχω κάνει;”

Νευρίαζα με τον διαιτολόγο, δεν τον ήθελα, μου έκανε “κακό”, μετά ηρεμούσα μου περνούσε, όλο αυτό γινόταν σχεδόν κάθε μέρα. Οπότε κάτι έπρεπε να κάνω για να το σταματήσω.

Για αρχή χρησιμοποίησα blanco έτσι δεν φαινόταν τα κιλά, και μετά το έκρυβα ώστε να μην το βλέπουν και να σταματήσουν τα σχόλια. Βέβαια αυτά δεν δεν σταμάτησαν, γιατί όταν δεν έβλεπαν το βάρος ερχόταν η ερώτηση “τι απώλεια βάρους είχαμε αυτήν την εβδομάδα (το όνομα της κοπέλας); Εκείνη τη στιγμή θα έπρεπε να πάρω μια βαθιά ανάσα και να απαντήσω με ειλικρίνεια, προσπαθούσα να πω όσο σωστότερα τι είχε γίνει και αν είχα χάσει βάρος. Όταν έχανα είχαμε θετική ανταπόκριση και το αντίθετο όταν δεν έχανα.

Πέρασαν πολλά χρόνια απο τότε αλλά η προσπάθεια ακόμα υπάρχει και γίνεται. Όταν πρόσφατα για λόγους υγείας επισκέφτηκα ξανά έναν διαιτολόγο (ας διευκρινίσουμε οτι το βάρος μου δεν με ενοχλούσε), αφού μου έδωσε τη διατροφή, η πρώτη του ερώτηση ήταν πως την βλέπω και με μεγάλη μου χαρά απαντάω “οτι δεν βλέπω τα κιλά μου” μου απάντησε “γιατί να τα δεις να αναγράφονται;”

Γιατί να τα δεις λοιπόν; Εκείνη τη στιγμή ανακουφίστηκα και χάρηκα παράλληλα. Με την πρώτη ματιά δεν είχαμε αλλάξει πολλά απο την καθημερινότητα μου , πολύ σημαντικό αυτό.

Γυρνώντας σπίτι η διατροφή τοποθετήθηκε στο ψυγείο και βρίσκεται ακόμα εκεί, πλέον δεν μου προκαλεί φόβο-αγωνία, αλλά χαρά!”

 

 

Το κείμενο είναι όπως ακριβώς το έγραψε η κοπέλα, θα ήθελαν να την ευχαριστήσω που μου το έδωσε και μου έδωσε την άδεια να το κοινοποιήσω.

 

Πιστεύω οτι κανένας ειδικός δεν θα μπορούσε να το περιγράψει καλύτερα όλο αυτό απο την ίδια την κοπέλα.

Ας μην προσθέτουμε ένα επιπλέον φορτίο στην πλάτη των ατόμων που έχουν τόσα επάνω τους, γιατί το φορτίο της ντροπής είναι πολύ βαρύ ιδιαίτερα για ένα παιδί...

 

Διαβάστηκε 4352 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 02 Ιανουαρίου 2015 15:51
Κωνσταντίνος Μαλαχάς

Ο Κωνσταντίνος γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κέρκυρα.

Αποφοίτησε απο το Τμήμα Διατροφής & Διαιτολογίας του Αλεξάνδρειου Τεχνολογικού Ιδρύματος Θεσσαλονίκης (Α.Τ.Ε.Ι.Θ.) αφού ολοκλήρωσε επιτυχώς τις σπουδές του.


Στα πλαίσια των σπουδών ολοκλήρωσε μελέτη σχετικά με τον αυτοέλεγχο διαβητικών ασθενών στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου και πρακτική άσκηση σε γνωστό διαιτολογικό γραφείο της Θεσσαλονίκης.
Εξειδικεύεται στις Διατροφικές Διαταραχές και στην Παχυσαρκία [Master Practitioner – Κέντρο Εκπαίδευσης και Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών (ΚΕΑΔΔ, www.keadd.gr) ] που λειτουργεί υπό την πλήρη εποπτεία και συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Διατροφικών Διαταραχών της Μεγάλης Βρετανίας (NCFED, www.eating-disorders.org.uk) και τελεί υπό την αιγίδα του Βρετανικού Συλλόγου Ψυχολόγων (British Psychological Society – BPS).
Απο τον Μάρτιο του 2013 διατηρεί Διαιτολογικό γραφείο στην Κέρκυρα.

 

Δημοσιεύσεις:

Self-Care Behaviors of Adults with Type 2 Diabetes Mellitus in GreeceJournal of Community Health, φεβρουάριος 2014

 

Παρακολουθεί τις εξελίξεις της επιστήμης της διατροφής και διαιτολογίας κυρίως συμμετέχοντας σε συνέδρια και ημερίδες όπως:

 • Nutritional Inverventions for Eating Disorders, ΚΕΑΔΔΘεσσαλονίκη 2013
 • Essential Obesity, ΚΕΑΔΔΘεσσαλονίκη 2013
 • Practitioner Skills for Eating Disordes, ΚΕΑΔΔΘεσσαλονίκη 2013
 • 10ο Μακεδονικό συνέδριο διατροφής, Ξενοδοχείο Porto Palace, Θεσσαλονίκη
 • 10ο Διεθνές Συνέδριο Παχυσαρκίας, ΕΠΑΜΕΔΙ, Ξενοδοχείο Corfu Palace, Κέρκυρα
 • 1st International Diabetes and Obesity Forum, Ξενοδοχείο Hilton, Αθήνα
 • 12ο Πανελλήνιο συνέδριο Ελληνικής Εταιρίας Παρεντερικής και Εντερικής Διατροφής, Ξενοδοχείο Grand Palace, Θεσσαλονίκη
 • 15η Διημερίδα Ελληνικής Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης: Πρόληψη και Αντιμετώπιση καρδιαγγειακής νόσο, ξενοδοχείο HYATT REGENCY, Θεσσαλονίκη
 • 8th Macedonian Congress 3rd Balkan Congress on Obesity on Nutrition and Dietetics, ξενοδοχείο Porto Palace, Θεσσαλονίκη
 • 3rd Balkan Congress on Obesity, ξενοδοχείο Porto Palace, Θεσσαλονίκη
 • 9ο Πανελλήνιο Συνέδριο Διατροφής και Διαιτολογίας , Πανελλήνιος Σύλλογος Διαιτολόγων-Διατροφολόγων, Ξενοδοχείο Divani Caravel, Αθήνα
 • Ημερίδα «Διατροφική αξία και ασφάλεια τροφίμων», Θεσσαλονίκη
 • Σεμινάριο «Harvard Nutrition +Metabolism Seminar», Ίδρυμα Αριστείδης Δασκαλόπουλος, Αθήνα
 • «Διαθρεπτική Επισήμανση – Ετικέτες τροφίμων» Επιστημονική Ημερίδα, Πανελλήνιος Σύλλογος Διατροφολόγων – Υγειονολόγων, Αθήνα
 • 6ο Διεθνές Συνέδριο Παχυσαρκίας, ΕΠΑΜΕΔΙ, Ξενοδοχείο Corfu Palace, Κέρκυρα
 • 6ο Πανελλήνιο Ιατρικό συνέδριο παχυσαρκίας, Ελληνική Ιατρική Εταιρία Παχυσαρκίας, ξενοδοχείο HYATT REGENCY, Θεσσαλονίκη
 • ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ «Διατροφή: Ασπίδα Υγείας», HELEXPO, Θεσσαλονίκη
 • 8ο Πανελλήνιο Συνέδριο Διαιτολογίας –Διατροφής, οργάνωση: Πανελλήνιος Σύλλογος Διαιτολόγων, Ξενοδοχείο Divani Caravel

e banner orizontio90Χ728

© 2018 malachas.gr All Rights Reserved