Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech
Τρίτη, 11 Φεβρουαρίου 2014 17:51

Ασθενείς ύστερα απο βαριατρικό χειρουργείο πιθανόν να χρειαστούν παρακολούθηση απο διαιτολόγο Κύριο

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Ο αριθμός των ατόμων που καταφεύγουν σε μια βαριατρική επέμβαση συνεχώς αυξάνει την τελευταία δεκαετία. Καθώς η συχνότητα εμφάνισης της παχυσαρκίας αυξάνει αναμένεται περεταίρω αύξηση και των χειρουργείων αυτών.

Μεταξύ του 2003 και σήμερα, ο αριθμός των βαριατρικών χειρουργείων στις ΗΠΑ έχει αυξηθεί δραματικά, από 103.200 το 2003 σε 220.000 το 2009, στη συνέχεια σταθεροποιείται μεταξύ 150.000 έως 160.000 ετησίως.

Πολλοί καταφεύγουν σε αυτά τα χειρουργεία με σκοπό την απώλεια βάρους αφού έχουν αποτύχει αρκετές φορές με ένα συμβατικό πρόγραμμα διατροφής. ελπίζοντας οτι μετά απο αυτό το χειρουργείο δεν θα χρειαστεί ξανά να ακολουθήσουν ένα τέτοιο πρόγραμμα διατροφής.

Τα άτομα που έχουν υποβληθεί σε Βαριατρική φαίνεται οτι μετά το χειρουργείο είναι πιθανό να χρειαστεί να παρακολουθηθούν απο διαιτολόγο , σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Investigative Medicine.

Τα άτομα αυτά συνήθως αποτυγχάνουν να καλύψουν τις διατροφικές τους απαιτήσεις σε θρεπτικά συστατικά όπως πρωτεΐνες, βιταμίνη D και ασβεστίου.

Ο επικεφαλής του τμήματος διατροφής και μεταβολικών νοσημάτων  του πανεπιστημίου του Τέξας "Η μελέτη μας δείχνει σαφώς ότι υπάρχουν ζητήματα αναφορικά με τη διατροφική πρόσληψη σε ασθενείς που έχουν κάνει βαριατρικές επεμβάσεις, αυτά τα άτομα μπορεί να χρειαστούν όχι μόνο συμπληρώματα, αλλά και την παροχή συμβουλών και την συνεχή αξιολόγηση από διαιτολόγους"

Σύμφωνα με τους ερευνητές, Οι άνθρωποι που πληρούν τις προϋποθέσεις για τέτοιες επεμβάσεις πρέπει να είναι είτε παχύσαρκοι με ΔΜΣ πάνω απο 40 (ΔΜΣ είναι το πηλίκο του βάρους προς το ύψος στο τετράγωνο), ή συνύπαρξη και άλλων παραγόντων κίνδυνου όπως ο διαβήτης τύπου 2, υπέρταση.

Ακόμη και μετά απο ένα τέτοιο χειρουργείο ένα πράγμα που δεν αλλάζει είναι η στάση του ατόμου απέναντι στο φαγητό. Μπορεί να έρχεται πολύ γρηγορότερα και με πολύ μικρότερη ποσότητα ο κορεσμός αλλά η επιλογές τροφών φαίνεται οτι δεν αλλάζουν. Ένα άτομο που δεν έκανε τις κατάλληλες επιλογές τροφών πρίν δεν θα τις κάνει ούτε τώρα, έτσι είναι ακόμη δυσκολότερο να καλυφθούν οι ανάγκες του σε θρεπτικά συστατικά.

Σε δήλωση του ο Michael J. Lee επίκουρος καθηγητής χειρουργικής αναφέρει ότι  οι ασθενείς που καταφεύγουν σε βαριατρικές επεμβάσεις είναι δεσμευμένοι δια βίου να αλλάξουν τρόπο ζωής...

Κάποιες συμβουλές για αυτά τα άτομα που θα μπορούσαν να δοθούν είναι:

 • Αυξήστε την κατανάλωση σε τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνες, βιταμίνες και ανόργανα συστατικά.
 • Αυξήστε την κατανάλωση σε ψάρια πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, μια άριστη πηγη καλών λιπαρών.
 • Καταναλώστε περισσότερα φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, ξηρούς καρπούς για να καλυφθούν οι ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά και φυτικές ίνες.
 • Μειώστε τα τρανς λιπαρά στα φαγητά σας, χρησιμοποιείστε ελαιόλαδο.
 • Κρατήστε χαμηλά επίπεδα νατρίου
 • Ελαχιστοποιείστε τα επεξεργασμένα τρόφιμα στο διαιτολόγιο σας.

 

Η επιτυχία αυτών των χειρουργείων αρκετά μεγάλη στην απώλεια βάρους και την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας. Παρόλα αυτά οι ασθενείς θα πρέπει να ενημερώνονται και να κρίνουν τα θετικά και τα αρνητικά που συνοδεύουν ένα τέτοιο χειρουργείο.

 

Μαλαχάς Κωνσταντίνος

Διαιτολόγος Διατροφολόγος

Διαβάστηκε 3212 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 11 Φεβρουαρίου 2014 17:53
Κωνσταντίνος Μαλαχάς

Ο Κωνσταντίνος γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κέρκυρα.

Αποφοίτησε απο το Τμήμα Διατροφής & Διαιτολογίας του Αλεξάνδρειου Τεχνολογικού Ιδρύματος Θεσσαλονίκης (Α.Τ.Ε.Ι.Θ.) αφού ολοκλήρωσε επιτυχώς τις σπουδές του.


Στα πλαίσια των σπουδών ολοκλήρωσε μελέτη σχετικά με τον αυτοέλεγχο διαβητικών ασθενών στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου και πρακτική άσκηση σε γνωστό διαιτολογικό γραφείο της Θεσσαλονίκης.
Εξειδικεύεται στις Διατροφικές Διαταραχές και στην Παχυσαρκία [Master Practitioner – Κέντρο Εκπαίδευσης και Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών (ΚΕΑΔΔ, www.keadd.gr) ] που λειτουργεί υπό την πλήρη εποπτεία και συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Διατροφικών Διαταραχών της Μεγάλης Βρετανίας (NCFED, www.eating-disorders.org.uk) και τελεί υπό την αιγίδα του Βρετανικού Συλλόγου Ψυχολόγων (British Psychological Society – BPS).
Απο τον Μάρτιο του 2013 διατηρεί Διαιτολογικό γραφείο στην Κέρκυρα.

 

Δημοσιεύσεις:

Self-Care Behaviors of Adults with Type 2 Diabetes Mellitus in GreeceJournal of Community Health, φεβρουάριος 2014

 

Παρακολουθεί τις εξελίξεις της επιστήμης της διατροφής και διαιτολογίας κυρίως συμμετέχοντας σε συνέδρια και ημερίδες όπως:

 • Nutritional Inverventions for Eating Disorders, ΚΕΑΔΔΘεσσαλονίκη 2013
 • Essential Obesity, ΚΕΑΔΔΘεσσαλονίκη 2013
 • Practitioner Skills for Eating Disordes, ΚΕΑΔΔΘεσσαλονίκη 2013
 • 10ο Μακεδονικό συνέδριο διατροφής, Ξενοδοχείο Porto Palace, Θεσσαλονίκη
 • 10ο Διεθνές Συνέδριο Παχυσαρκίας, ΕΠΑΜΕΔΙ, Ξενοδοχείο Corfu Palace, Κέρκυρα
 • 1st International Diabetes and Obesity Forum, Ξενοδοχείο Hilton, Αθήνα
 • 12ο Πανελλήνιο συνέδριο Ελληνικής Εταιρίας Παρεντερικής και Εντερικής Διατροφής, Ξενοδοχείο Grand Palace, Θεσσαλονίκη
 • 15η Διημερίδα Ελληνικής Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης: Πρόληψη και Αντιμετώπιση καρδιαγγειακής νόσο, ξενοδοχείο HYATT REGENCY, Θεσσαλονίκη
 • 8th Macedonian Congress 3rd Balkan Congress on Obesity on Nutrition and Dietetics, ξενοδοχείο Porto Palace, Θεσσαλονίκη
 • 3rd Balkan Congress on Obesity, ξενοδοχείο Porto Palace, Θεσσαλονίκη
 • 9ο Πανελλήνιο Συνέδριο Διατροφής και Διαιτολογίας , Πανελλήνιος Σύλλογος Διαιτολόγων-Διατροφολόγων, Ξενοδοχείο Divani Caravel, Αθήνα
 • Ημερίδα «Διατροφική αξία και ασφάλεια τροφίμων», Θεσσαλονίκη
 • Σεμινάριο «Harvard Nutrition +Metabolism Seminar», Ίδρυμα Αριστείδης Δασκαλόπουλος, Αθήνα
 • «Διαθρεπτική Επισήμανση – Ετικέτες τροφίμων» Επιστημονική Ημερίδα, Πανελλήνιος Σύλλογος Διατροφολόγων – Υγειονολόγων, Αθήνα
 • 6ο Διεθνές Συνέδριο Παχυσαρκίας, ΕΠΑΜΕΔΙ, Ξενοδοχείο Corfu Palace, Κέρκυρα
 • 6ο Πανελλήνιο Ιατρικό συνέδριο παχυσαρκίας, Ελληνική Ιατρική Εταιρία Παχυσαρκίας, ξενοδοχείο HYATT REGENCY, Θεσσαλονίκη
 • ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ «Διατροφή: Ασπίδα Υγείας», HELEXPO, Θεσσαλονίκη
 • 8ο Πανελλήνιο Συνέδριο Διαιτολογίας –Διατροφής, οργάνωση: Πανελλήνιος Σύλλογος Διαιτολόγων, Ξενοδοχείο Divani Caravel

e banner orizontio90Χ728

© 2018 malachas.gr All Rights Reserved
Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech