Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech
Παρασκευή, 19 Δεκεμβρίου 2014 00:00

Άλλη μια δίαιτα... Κύριο

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Συχνά λέμε εμείς οι διαιτολόγοι λέμε οτι πρέπει να δίνουμε προσοχή στις εποχιακές δίαιτες και τις δίαιτες της μόδας, δεν είναι λίγα τα παραδείγματά απο τέτοιες δίαιτες.

Η γνωστότερη απο αυτές, είναι η δίαιτα των διάσημων του hollywood που έχει και ονοματεπώνυμο ναι καλά καταλάβατε η δίαιτα Dukan είναι. Το θλιβερό είναι οτι όλες αυτές τις “δίαιτες” βρίσκονται και κάποιοι συνάδελφοι και τις υποστηρίζουν, δεν θα πω τους λόγους, αν παραπλανήθηκαν ή αν τα λεφτά είναι πολλά, ο καθένας ας κρίνει. Στην Ελλάδα μας λοιπόν και μάλιστα στη Κρήτη (που φημίζεται για τη διατροφή της) γνωστό ξενοδοχείο ειχε ολόκληρο πακέτο διαμονής και “λαμπρό” διαιτολόγο για άτομα που ήθελαν να χάσουν βάρος. Ναι ναι με αυτή τη δίαιτα!!!

Για την ιστορία ο δημιουργός της Pierre Dukan καταδικάστηκε για τον θάνατο κάποιων κοριτσιών και του αφαιρέθηκε η άδεια. Βέβαια πρόλαβε να πάρει αρκετά χρήματα!

Μια άλλη “δίαιτά” χωρίς καμία επιστημονική τεκμηρίωση είναι και αυτή που θα δούμε σήμερα μια δίαιτα χωρίς όνομα αφού ακόμη δεν ξέρουμε ποιος “λαμπρός” Επιστήμονας την σκέφτηκε... Δεν θα ασχοληθώ καθόλου με το αν αυτή η δίαιτά είναι υγιεινή ή όχι αλλά με τα ΤΕΡΆΣΤΙΑ κενά που έχει σαν ιδέα. Στην διάτα αυτή τα τρόφιμα χωρίζονται σε κατηγορίες και ανάλογα με την κατηγορία ανήκουν σε 3 κατηγορίες με 1 μονάδα ή 2 ή 0. Ένα άτομο μπορεί να φάει θεωρητικά απεριόριστα απο ένα τρόφιμο πχ πατάτα και να πάρει 1 μονάδα, αρκεί να το φάει μέσα σε μια ώρα!

Πραγματικά γέλασα πολύ όταν είδα απάντηση σε ερώτηση πόσες μονάδες έχει ο καφές με γάλα... “Καφές με γάλα = 1 μονάδα αλλά προσοχή πρέπει να καταναλωθεί μέσα σε μια ώρα αλλιώς πρέπει να το μετρήσεις ξανά”. Επειδή λοιπόν η ενέργεια που περιέχει ένα τρόφιμο όπως εδώ το γάλα είναι ένα μετρήσιμο μέγεθος έχει να κάνει με τη ποσότητα δηλαδή 100ml γάλα ανεξάρτητα απο το πως θα το μοιράζουμε μέσα στην ημέρα μας δίνουν ΠΆΝΤΑ την ίδια ενέργεια, τους ίδιους υδατάνθρακες και τις ίδιες πρωτεΐνες. Δεν γίνετε τη μια φορά να ειναι 1 μονάδα και μετά 2 αν δεν αλλάξει η ποσότητα.

Ένα άλλο κωμικοτραγικό είναι κάποια φρούτα που έχουν 0 μονάδες, όπως όλοι γνωρίζουμε τα φρούτα περιέχουν υδατάνθρακες και οι υδατάνθρακες αποδίδουν θερμίδες (ενέργεια) και μάλιστα 4 για κάθε ένα γραμμάριο. Σύμφωνα με την δίαιτα αυτή τα φρούτα (όχι όλα) έχουν 0 μονάδες και θεωρητικά μπορούμε να φάμε όσα θέλουμε. Δεν υποστηρίζω οτι κάποιος θα παχύνει μόνο από τα φρούτα απλά έχω απορία τι γίνεται η ενέργεια που αποδίδουν μάλιστα με αυτή τη πολύ αξιόλογη θεωρία ζήτησα το όνομα του εμπνευστή της για να τον προτείνουμε για το βραβείο νόμπελ αφού καταρρίπτει βασικές αρχές της φυσική για την ενέργεια.

Δεν συνεχίζω άλλο... Απλά ζήτησα να μου σχολιάσει αυτή τη δίαιτα μια γυναίκα που έχει τελειώσει το σχολή θετικών επιστημών, τμήμα φυσικής στο εθνικό και καποδιστριακό πανεπιστήμιο Αθηνών το κείμενο που ακολουθεί είναι αυτούσιο όπως μου το έστειλε.

“Η ουσία της συγκεκριμένης δίαιτας έγκειται στο γεγονός πως κάθε τροφή έχει συγκεκριμένο αριθμό μονάδων. Κι εδώ είναι η στιγμή που πρέπει να ρωτήσουμε, μονάδες που μετράνε τι; Ο όρος μονάδα μέτρησης αναφέρεται σε κάποιο φυσικό μέγεθος και τα μεγέθη αυτά αντιστοιχούν με τη σειρά τους σε κάποιο φυσικό φαινόμενο. Λέμε για παράδειγμα περπάτησα 1 ώρα και όλοι ξέρουμε πως το μέγεθος που μετράμε είναι ο χρόνος και ως μονάδα μέτρησης χρησιμοποιούμε την ώρα. Μετράμε λοιπόν ένα φυσικό μέγεθος σε σύγκριση με κάποια σταθερή ποσότητα του ίδιου μεγέθους την οποία ονομάζουμε μονάδα μέτρησης. Το γεγονός λοιπόν πως στην συγκεκριμένη δίαιτα δεν γνωρίζουμε τι μετράμε είναι ο πρώτος από τους λόγους για τους οποίους πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί απέναντι της.

Ακόμα όμως κι αν ξεπεράσουμε αυτό το «μικρό» εμπόδιο η δίαιτα των μονάδων είναι «μαγική». Καταρρίπτοντας βασικούς νόμους της φυσικής υπάρχουν τρόφιμα τα οποία έχουν μηδέν μονάδες. Επιπλέον ακόμα κι ένα τρόφιμο που έχει έναν αριθμό μονάδων -που ακόμα δεν ξέρουμε τι μετράνε- διατηρεί τον αριθμό αυτό ανεξάρτητα από την ποσότητα που θα καταναλώσουμε, αρκεί αυτό να γίνει μέσα σε μια ώρα. Το σώμα όμως είναι μια μηχανή και όπως κάθε μηχανή χρειάζεται καύσιμα για να λειτουργήσει και να παράγει έργο. Κι αυτός ακριβώς είναι και ο ορισμός της ενέργειας στη φυσική. Καταναλώνουμε ενέργεια την οποία μας δίνουν οι τροφές και παράγουμε έργο πραγματοποιώντας τις καθημερινές μας δραστηριότητες. Η θερμίδα λοιπόν μετράει ενέργεια, συγκεκριμένα την χημική ενέργεια που απελευθερώνεται όταν τα τρόφιμα αντιδρούν στον οργανισμό μας και η οποία μετασχηματίζεται σε κινητική και θερμική. Για του λόγου το αληθές ακόμα και τα συσκευασμένα τρόφιμα δεν αναφέρουν την ποσότητα της ενέργειας τους μόνο σε θερμίδες αλλά και σε joule (τζάουλ) που αποτελεί την μονάδα μέτρησης της ενέργειας στο διεθνές σύστημα μονάδων.

Αφού λοιπόν ξεκαθαρίσαμε το θέμα του τι είναι η θερμίδα, ας αναφέρουμε τον πρώτο νόμο της θερμοδυναμικής τον οποίο έτσι απλά καταρρίπτει η δίαιτα των μονάδων με τον δημιουργό της να είναι σίγουρα προτεινόμενος για νόμπελ φυσικής. «Η ενέργεια δεν μπορεί να καταστραφεί, δεν χάνεται. Μπορεί να αλλάζει μόνο μορφή». Ένα τρόφιμο έχει συγκεκριμένη ποσότητα ενέργειας που απελευθερώνει στον οργανισμό οποιαδήποτε ώρα της ημέρας και ανεξάρτητα από το χρονικό διάστημα μέσα στο οποίο θα το καταναλωθεί. Είναι αδύνατον λοιπόν να υπάρχουν τρόφιμα με μηδέν μονάδες, τρόφιμα δηλαδή που δίνουν στον οργανισμό μηδενική ενέργεια.

Σύμφωνα με τον Νιλς Μπορ, το άτομο είναι ένα πλανητικό σύστημα σε μικρή κλίμακα και σαν τέτοιο διέπεται από τους νόμους της φυσικής. Γι αυτό όταν πάρουμε τη μεγάλη απόφαση ας χρησιμοποιήσουμε τη λογική και ας εμπιστευτούμε περισσότερο τους νόμους που διέπουν την ζωή μας και λιγότερο ανθρώπους οι οποίοι με αβάσιμα κριτήρια τους καταρρίπτουν.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τη Δανάη καλογήρου για τον πολύτιμο χρόνο της να γράψει αυτό το κείμενο.

Επίσης να τονίσω ως διαιτολόγος οτι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με τέτοιες δίαιτες με απεριόριστες ποσότητες τροφής μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα γιατί είναι ίσως ο ευκολότερος δρόμος για να οδηγηθούμε σε υπερφαγικά επεισόδια και κάποια διατροφική διαταραχή.

Τέλος να πρόσφατα λόγο εορτών στη σελίδα της δίαιτας έχει ανεβεί συνταγή για μελομακάρονα και κουραμπιέδες και αναφέρει οτι 3 μελομακάρονα ή κουραμπιέδες είναι3 μονάδες αυτό απο μόνο του αναιρεί την ιδέα της δίαιτας(ελευθερες ποσότητες)... Αν βέβαια αναλογιστούμε οτι μια γυναικά πρέπει να λαμβάνει καθημερινά 6 ή 7 μονάδες, σύμφωνα με τα λεγόμενα τους, με 6 μελομακάρονα είναι μια χαρά... εγώ απλά λέω οτι είναι ΤΡΑΓΙΚΟ! Τα σχόλια δικά σας.

Η λύση μέχρι τώρα τουλάχιστον είναι μια. Ισορροπία στη διατροφή και στην άσκηση, καλή σας μέρα!

Μαλαχάς Κωνσταντίνος

Διαιτολόγος Διατροφολόγος 

Διαβάστηκε 7021 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 19 Δεκεμβρίου 2014 09:51
Κωνσταντίνος Μαλαχάς

Ο Κωνσταντίνος γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κέρκυρα.

Αποφοίτησε απο το Τμήμα Διατροφής & Διαιτολογίας του Αλεξάνδρειου Τεχνολογικού Ιδρύματος Θεσσαλονίκης (Α.Τ.Ε.Ι.Θ.) αφού ολοκλήρωσε επιτυχώς τις σπουδές του.


Στα πλαίσια των σπουδών ολοκλήρωσε μελέτη σχετικά με τον αυτοέλεγχο διαβητικών ασθενών στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου και πρακτική άσκηση σε γνωστό διαιτολογικό γραφείο της Θεσσαλονίκης.
Εξειδικεύεται στις Διατροφικές Διαταραχές και στην Παχυσαρκία [Master Practitioner – Κέντρο Εκπαίδευσης και Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών (ΚΕΑΔΔ, www.keadd.gr) ] που λειτουργεί υπό την πλήρη εποπτεία και συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Διατροφικών Διαταραχών της Μεγάλης Βρετανίας (NCFED, www.eating-disorders.org.uk) και τελεί υπό την αιγίδα του Βρετανικού Συλλόγου Ψυχολόγων (British Psychological Society – BPS).
Απο τον Μάρτιο του 2013 διατηρεί Διαιτολογικό γραφείο στην Κέρκυρα.

 

Δημοσιεύσεις:

Self-Care Behaviors of Adults with Type 2 Diabetes Mellitus in GreeceJournal of Community Health, φεβρουάριος 2014

 

Παρακολουθεί τις εξελίξεις της επιστήμης της διατροφής και διαιτολογίας κυρίως συμμετέχοντας σε συνέδρια και ημερίδες όπως:

 • Nutritional Inverventions for Eating Disorders, ΚΕΑΔΔΘεσσαλονίκη 2013
 • Essential Obesity, ΚΕΑΔΔΘεσσαλονίκη 2013
 • Practitioner Skills for Eating Disordes, ΚΕΑΔΔΘεσσαλονίκη 2013
 • 10ο Μακεδονικό συνέδριο διατροφής, Ξενοδοχείο Porto Palace, Θεσσαλονίκη
 • 10ο Διεθνές Συνέδριο Παχυσαρκίας, ΕΠΑΜΕΔΙ, Ξενοδοχείο Corfu Palace, Κέρκυρα
 • 1st International Diabetes and Obesity Forum, Ξενοδοχείο Hilton, Αθήνα
 • 12ο Πανελλήνιο συνέδριο Ελληνικής Εταιρίας Παρεντερικής και Εντερικής Διατροφής, Ξενοδοχείο Grand Palace, Θεσσαλονίκη
 • 15η Διημερίδα Ελληνικής Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης: Πρόληψη και Αντιμετώπιση καρδιαγγειακής νόσο, ξενοδοχείο HYATT REGENCY, Θεσσαλονίκη
 • 8th Macedonian Congress 3rd Balkan Congress on Obesity on Nutrition and Dietetics, ξενοδοχείο Porto Palace, Θεσσαλονίκη
 • 3rd Balkan Congress on Obesity, ξενοδοχείο Porto Palace, Θεσσαλονίκη
 • 9ο Πανελλήνιο Συνέδριο Διατροφής και Διαιτολογίας , Πανελλήνιος Σύλλογος Διαιτολόγων-Διατροφολόγων, Ξενοδοχείο Divani Caravel, Αθήνα
 • Ημερίδα «Διατροφική αξία και ασφάλεια τροφίμων», Θεσσαλονίκη
 • Σεμινάριο «Harvard Nutrition +Metabolism Seminar», Ίδρυμα Αριστείδης Δασκαλόπουλος, Αθήνα
 • «Διαθρεπτική Επισήμανση – Ετικέτες τροφίμων» Επιστημονική Ημερίδα, Πανελλήνιος Σύλλογος Διατροφολόγων – Υγειονολόγων, Αθήνα
 • 6ο Διεθνές Συνέδριο Παχυσαρκίας, ΕΠΑΜΕΔΙ, Ξενοδοχείο Corfu Palace, Κέρκυρα
 • 6ο Πανελλήνιο Ιατρικό συνέδριο παχυσαρκίας, Ελληνική Ιατρική Εταιρία Παχυσαρκίας, ξενοδοχείο HYATT REGENCY, Θεσσαλονίκη
 • ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ «Διατροφή: Ασπίδα Υγείας», HELEXPO, Θεσσαλονίκη
 • 8ο Πανελλήνιο Συνέδριο Διαιτολογίας –Διατροφής, οργάνωση: Πανελλήνιος Σύλλογος Διαιτολόγων, Ξενοδοχείο Divani Caravel

e banner orizontio90Χ728

© 2018 malachas.gr All Rights Reserved
Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech