Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech
Παρασκευή, 28 Σεπτεμβρίου 2018 13:37

Μέτρηση Βασικού μεταβολισμού

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Το πρόβλημα της παχυσαρκίας στη σημερινή κοινωνία είναι θέμα απλών μαθηματικών, δηλαδή υπολογισμός των θερμίδων που προσλαμβάνονται και των θερμίδων που καταναλώνονται σε καθημερινή βάση. κάθε τι που τρώμε παραπάνω τις άμεσες ανάγκες σε ενέργεια μετατρέπεται σε λίπος.

Δεν μπορείς να ελεγζεις ότι δεν έχεις μετρήσει

Αν καταναλώνουμε ένα ποτήρι γάλα και ένα κρουασάν (γεύμα εισότιμο με 250 Kcal) καθημερινά και και με αυτό τον τρόπο υπερβαίνουμε τις θερμιδικές μας ανάγκες σε ενέργεια, το γεγονός αυτό θα οδηγήσει και στην αύξηση του βάρους μας κατά περίπου 12 κιλά σε ένα χρόνο.

Το ποσό της ημερήσιας ενεργειακής δαπάνης (θερμίδες αν ημέρα) διαφέρει κατά πολύ από άτομο σε άτομο. Ο μεταβολικός ρυθμός ηρεμίας (RMR) είναι η ελάχιστη ποσότητα θερμίδων που καταναλώνεται ώστε το σώμα να διατηρεί τις βασικές ζωτικές του λειτουργίες και αποτελεί την πλειονότητα των θερμίδων που καταναλώνονται καθημερινά στο σώμα μας. Σε άτομα που κάνουν καθιστική εργασία ο μεταβολικός ρυθμός (RMR) αποτελεί έως και το 80% της συνολικής τους ημερήσιας ενεργειακής δαπάνης.

Για να αναπτύξουμε το ιδανικό πρόγραμμα ελέγχου βάρους πρέπει αρχικά να κατανοήσουμε την έννοια του ισοζυγίου μεταξύ των θερμίδων που προσλαμβάνουμε και των θερμίδων που καταναλώνουμε καθημερινά.

εσύ πόσο

Για να μάθουμε την ημερήσια ενεργειακή κατανάλωση, πρέπει να μετρήσουμε το ατομικό μας μεταβολικό ρυθμό (RMR) και στη συνέχεια να υπολογίσουμε την ενέργεια που χρειάζεται το σώμα για να αντεπεξέλθει στον τρόπο ζωής και στις καθημερινές μας δραστηριότητες.

Από τη στιγμή που γνωρίζουμε αυτές τις τρεις παραμέτρους μπορούμε να διαμορφώσουμε ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα διατροφής, βασισμένο στον ατομικό μας μεταβολικό ρυθμό. Μία δίαιτα με 500 θερμίδες ανά ημέρα λιγότερες από την τυπική ενεργειακή μας δαπάνη, μας επιτρέπει να χασουμε έως και 2 κιλά το μήνα.

Ενεργειακό ισοζύγιο

Η μέτρηση του μεταβολισμού είναι εύκολη και γρήγορη. Απλά αναπνέουμε κανονικά μέσα σε μία μάσκα για 15 λεπτά περίπου σε κατάσταση ηρεμίας. Στο τέλος της μέτρησης θα μάθουμε το ακριβές ποσό των θερμίδων που το σώμα μας καταναλώνει καθημερινά σε ηρεμία.

Πως μπορώ να μετρηθώ

Όπως με τις περισσότερες ιατρικές εξετάσεις π.χ. ο έλεγχος της χοληστερίνης έτσι και για το μεταβολισμό υπάρχουν συγκεκριμένες οδηγίες που θα πρέπει να ακολουθήσουμε για να επιτύχουμε μία σωστή μέτρηση.

Έτσι τη συγκεκριμένη μέρα της μέτρησης βεβαιωθείτε ότι:

Δεν έχετε φάει ή δεν έχετε πιει τίποτα άλλο εκτός από νερό τουλάχιστον 4 ώρες πριν τη μέτρηση

Δεν έχετε φάει ή δεν έχετε πιει τίποτα άλλο εκτός από νερό τουλάχιστον 4 ώρες πριν τη μέτρηση

καφες τσιγαρο

Δεν έχετε καπνίσει για 2 ώρες, δεν έχετε καταναλώσει καφεΐνη τουλάχιστον 4 ώρες πριν η μέτρηση. 

ασκηση

Δεν έχετε γυμναστεί για τουλάχιστον 8 ώρες πριν από το προγραμματισμένο σας ραντεβού

cosmed

Η Cosmed είναι μία πρωτοπόρος εταιρεία παγκοσμίως στην τεχνολογία ανθρώπινης λειτουργικής αξιολόγησης με διεθνή πρότυπα για το πρωτόκολλα, βασισμένα σε διακεκριμένες επιστημονικές μελέτες το αποτέλεσμα αυτής της γνώσης είναι το Fitmate. Ένα απλό και αποτελεσματικό εργαλείο για τη μέτρηση του μεταβολισμού σε με συγκεκριμένο στόχο τον έλεγχο του βάρους και της υγείας. 

Η συσκευή Fitmate ειναι ένα ιατρικό μηχάνημα το οποίο συμμοσφώνεται πλήρως με τα πρότυπα της Ευρωπαικής Ένωσης -MDD(93/42 EEC, Safety and Quality Standards EN 60601-1 (Safety)/60601-1-2 (EMC)- ώστε να εξασφαλίζει για εσάς μια σωστή και ασφαλή μέτρηση

Διαβάστηκε 1954 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 28 Σεπτεμβρίου 2018 16:21
Κωνσταντίνος Μαλαχάς

Ο Κωνσταντίνος γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κέρκυρα.

Αποφοίτησε απο το Τμήμα Διατροφής & Διαιτολογίας του Αλεξάνδρειου Τεχνολογικού Ιδρύματος Θεσσαλονίκης (Α.Τ.Ε.Ι.Θ.) αφού ολοκλήρωσε επιτυχώς τις σπουδές του.


Στα πλαίσια των σπουδών ολοκλήρωσε μελέτη σχετικά με τον αυτοέλεγχο διαβητικών ασθενών στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου και πρακτική άσκηση σε γνωστό διαιτολογικό γραφείο της Θεσσαλονίκης.
Εξειδικεύεται στις Διατροφικές Διαταραχές και στην Παχυσαρκία [Master Practitioner – Κέντρο Εκπαίδευσης και Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών (ΚΕΑΔΔ, www.keadd.gr) ] που λειτουργεί υπό την πλήρη εποπτεία και συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Διατροφικών Διαταραχών της Μεγάλης Βρετανίας (NCFED, www.eating-disorders.org.uk) και τελεί υπό την αιγίδα του Βρετανικού Συλλόγου Ψυχολόγων (British Psychological Society – BPS).
Απο τον Μάρτιο του 2013 διατηρεί Διαιτολογικό γραφείο στην Κέρκυρα.

 

Δημοσιεύσεις:

Self-Care Behaviors of Adults with Type 2 Diabetes Mellitus in GreeceJournal of Community Health, φεβρουάριος 2014

 

Παρακολουθεί τις εξελίξεις της επιστήμης της διατροφής και διαιτολογίας κυρίως συμμετέχοντας σε συνέδρια και ημερίδες όπως:

 • Nutritional Inverventions for Eating Disorders, ΚΕΑΔΔΘεσσαλονίκη 2013
 • Essential Obesity, ΚΕΑΔΔΘεσσαλονίκη 2013
 • Practitioner Skills for Eating Disordes, ΚΕΑΔΔΘεσσαλονίκη 2013
 • 10ο Μακεδονικό συνέδριο διατροφής, Ξενοδοχείο Porto Palace, Θεσσαλονίκη
 • 10ο Διεθνές Συνέδριο Παχυσαρκίας, ΕΠΑΜΕΔΙ, Ξενοδοχείο Corfu Palace, Κέρκυρα
 • 1st International Diabetes and Obesity Forum, Ξενοδοχείο Hilton, Αθήνα
 • 12ο Πανελλήνιο συνέδριο Ελληνικής Εταιρίας Παρεντερικής και Εντερικής Διατροφής, Ξενοδοχείο Grand Palace, Θεσσαλονίκη
 • 15η Διημερίδα Ελληνικής Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης: Πρόληψη και Αντιμετώπιση καρδιαγγειακής νόσο, ξενοδοχείο HYATT REGENCY, Θεσσαλονίκη
 • 8th Macedonian Congress 3rd Balkan Congress on Obesity on Nutrition and Dietetics, ξενοδοχείο Porto Palace, Θεσσαλονίκη
 • 3rd Balkan Congress on Obesity, ξενοδοχείο Porto Palace, Θεσσαλονίκη
 • 9ο Πανελλήνιο Συνέδριο Διατροφής και Διαιτολογίας , Πανελλήνιος Σύλλογος Διαιτολόγων-Διατροφολόγων, Ξενοδοχείο Divani Caravel, Αθήνα
 • Ημερίδα «Διατροφική αξία και ασφάλεια τροφίμων», Θεσσαλονίκη
 • Σεμινάριο «Harvard Nutrition +Metabolism Seminar», Ίδρυμα Αριστείδης Δασκαλόπουλος, Αθήνα
 • «Διαθρεπτική Επισήμανση – Ετικέτες τροφίμων» Επιστημονική Ημερίδα, Πανελλήνιος Σύλλογος Διατροφολόγων – Υγειονολόγων, Αθήνα
 • 6ο Διεθνές Συνέδριο Παχυσαρκίας, ΕΠΑΜΕΔΙ, Ξενοδοχείο Corfu Palace, Κέρκυρα
 • 6ο Πανελλήνιο Ιατρικό συνέδριο παχυσαρκίας, Ελληνική Ιατρική Εταιρία Παχυσαρκίας, ξενοδοχείο HYATT REGENCY, Θεσσαλονίκη
 • ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ «Διατροφή: Ασπίδα Υγείας», HELEXPO, Θεσσαλονίκη
 • 8ο Πανελλήνιο Συνέδριο Διαιτολογίας –Διατροφής, οργάνωση: Πανελλήνιος Σύλλογος Διαιτολόγων, Ξενοδοχείο Divani Caravel

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Λιπομέτρηση »

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

e banner orizontio90Χ728

© 2018 malachas.gr All Rights Reserved
Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech