Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech
Τρίτη, 29 Οκτωβρίου 2013 00:00

Η σημασία της διατροφής στην θεραπεία του Διαβήτη Κύριο

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Η συχνότητα εμφάνιση του διαβήτη στους ενήλικες (διαβήτης τύπου 2) με την πάροδο των χρόνων αυξάνει. Ο διαβήτης είναι μια ασθένεια που οφείλεται κυρίως στον σύγχρονο τρόπο ζωής με ότι αυτό συνεπάγεται. Βρίσκεται στην 7η θέση του CDC (centers for disease control and prevention) με τις κύριες αιτίες θανάτου όμως αν προσέξουμε λίγο θα δούμε στην πρώτη θέση να βρίσκονται  τα καρδιαγγειακά τα οποία σχετίζονται άμεσα με τον διαβήτη.

 

Τα καρδιαγγειακά προβλήματα είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για τους ασθενείς με διαβήτη τύπου 2. Ο έλεγχος του διαβήτη μπορεί να μειώσει την πιθανότητα εμφάνισης τους. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα και το είδος της θεραπείας μπορεί να επηρεάσει αυτή την πιθανότητα.

Η προσεγμένη διατροφή και η χρήση της μετφορμίνης  συνδέθηκαν με λιγότερες πιθανότητες καρδιαγγειακών προβλημάτων, όπως καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια, μεταξύ των ασθενών με διαβήτη τύπου 2 σε σχέση με τη θεραπεία με ινσουλίνη στην συγκεκριμένη έρευνα.

Μια ομάδα ερευνητών από το Τμήμα Κλινικής Φυσιολογίας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Κοπεγχάγης στη Δανία με επικεφαλή τον Dr Adam Ali Ghotbi, MD, εξέτασαν θεραπείες που χρησιμοποιούνται για τη μείωση της γλυκόζης στο αίμα και τον τρόπο που επηρεάζει αυτό την υγεία των ασθενών και τα ποσοστά θανάτου σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2.

Στη μελέτη εξετάστηκαν 8.192 υπέρβαρους ασθενείς οι οποίοι ήταν με αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Για την μελέτη, οι ασθενείς ταξινομήθηκαν σε μία από τις ακόλουθες ομάδες με βάση τη θεραπεία που έλαβαν.

 • Δίαιτα (1394 ασθενείς)
 • η θεραπεία με μετφορμίνη (1631 ασθενείς)
 • η θεραπεία ινσουλίνης (1116 ασθενείς)
 • η θεραπεία με σουλφονυλουρία (1083 ασθενείς)
 • μετφορμίνη με σουλφονυλουρία (1565 ασθενείς)
 • μετφορμίνη με ινσουλίνη (1000 ασθενείς)

Οι ερευνητές παρακολούθησαν τους ασθενείς από την έναρξη της μελέτης έως την εμφάνιση κάποιας επιπλοκής όπως ένα καρδιακό επεισόδιο, καρδιακή προσβολή, μη θανατηφόρο εγκεφαλικά επεισόδια, καρδιακή ανακοπή ή θάνατο.

Σύμφωνα με τους ερευνητές οι ασθενείς που έλεγχαν τη διατροφή τους και μόνο φαίνεται ότι μείωσαν τις πιθανότητές να έχουν ένα καρδιακό επεισόδιο κατά 35 τοις εκατό σε σύγκριση με την χρήση ινσουλίνης.

Λαμβάνοντας μόνο μετφορμίνη μειώθηκαν οι πιθανότητες των ασθενών να υποστούν ένα καρδιακό επεισόδιο κατά 26 τοις εκατό και κατά 27 τοις εκατό την θνησιμότητα σε σχέση με την χρήση ινσουλίνης.

Δεν βρέθηκε άλλη θεραπεία ή συνδυασμός που να έχει σημαντικά οφέλη σε σχέση με την θεραπεία με ινσουλίνη.

Κατά τη διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης, 905 ασθενείς παρουσίασαν κάποιο καρδιακό επεισόδιο, και 708 συμμετέχοντες έχασαν τη ζωή τους.

Το συμπέρασμα των ερευνητών είναι ότι σε υπέρβαρους ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 και υψηλού κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο, η μονοθεραπεία με μετφορμίνη ή η δίαιτα είναι η μόνη θεραπεία που σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων από τη θεραπεία με ινσουλίνη.

Η μελέτη, που χρηματοδοτήθηκε από την Abbott Laboratories, δημοσιεύθηκε πριν λίγες μέρες στο επιστημονικό περιοδικό 'Diabetes Care με τίτλο “Association of Hypoglycemic Treatment Regimens on Cardiovascular Outcomes in Overweight and Obese Subjects With Type 2 Diabetes”

Αυτά είναι τα αποτελέσματα μιας έρευνας, παρόλο που τα οφέλη της διατροφής είναι αποδεδειγμένα από πλήθος ερευνών σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να σταματήσουμε την φαρμακευτική αγωγή που έχει συστήσει ο θεράπον ιατρός.

Μαλαχάς Κωνσταντίνος

Διαιτολόγος Διατροφολόγος

Διαβάστηκε 3952 φορές
Κωνσταντίνος Μαλαχάς

Ο Κωνσταντίνος γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κέρκυρα.

Αποφοίτησε απο το Τμήμα Διατροφής & Διαιτολογίας του Αλεξάνδρειου Τεχνολογικού Ιδρύματος Θεσσαλονίκης (Α.Τ.Ε.Ι.Θ.) αφού ολοκλήρωσε επιτυχώς τις σπουδές του.


Στα πλαίσια των σπουδών ολοκλήρωσε μελέτη σχετικά με τον αυτοέλεγχο διαβητικών ασθενών στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου και πρακτική άσκηση σε γνωστό διαιτολογικό γραφείο της Θεσσαλονίκης.
Εξειδικεύεται στις Διατροφικές Διαταραχές και στην Παχυσαρκία [Master Practitioner – Κέντρο Εκπαίδευσης και Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών (ΚΕΑΔΔ, www.keadd.gr) ] που λειτουργεί υπό την πλήρη εποπτεία και συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Διατροφικών Διαταραχών της Μεγάλης Βρετανίας (NCFED, www.eating-disorders.org.uk) και τελεί υπό την αιγίδα του Βρετανικού Συλλόγου Ψυχολόγων (British Psychological Society – BPS).
Απο τον Μάρτιο του 2013 διατηρεί Διαιτολογικό γραφείο στην Κέρκυρα.

 

Δημοσιεύσεις:

Self-Care Behaviors of Adults with Type 2 Diabetes Mellitus in GreeceJournal of Community Health, φεβρουάριος 2014

 

Παρακολουθεί τις εξελίξεις της επιστήμης της διατροφής και διαιτολογίας κυρίως συμμετέχοντας σε συνέδρια και ημερίδες όπως:

 • Nutritional Inverventions for Eating Disorders, ΚΕΑΔΔΘεσσαλονίκη 2013
 • Essential Obesity, ΚΕΑΔΔΘεσσαλονίκη 2013
 • Practitioner Skills for Eating Disordes, ΚΕΑΔΔΘεσσαλονίκη 2013
 • 10ο Μακεδονικό συνέδριο διατροφής, Ξενοδοχείο Porto Palace, Θεσσαλονίκη
 • 10ο Διεθνές Συνέδριο Παχυσαρκίας, ΕΠΑΜΕΔΙ, Ξενοδοχείο Corfu Palace, Κέρκυρα
 • 1st International Diabetes and Obesity Forum, Ξενοδοχείο Hilton, Αθήνα
 • 12ο Πανελλήνιο συνέδριο Ελληνικής Εταιρίας Παρεντερικής και Εντερικής Διατροφής, Ξενοδοχείο Grand Palace, Θεσσαλονίκη
 • 15η Διημερίδα Ελληνικής Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης: Πρόληψη και Αντιμετώπιση καρδιαγγειακής νόσο, ξενοδοχείο HYATT REGENCY, Θεσσαλονίκη
 • 8th Macedonian Congress 3rd Balkan Congress on Obesity on Nutrition and Dietetics, ξενοδοχείο Porto Palace, Θεσσαλονίκη
 • 3rd Balkan Congress on Obesity, ξενοδοχείο Porto Palace, Θεσσαλονίκη
 • 9ο Πανελλήνιο Συνέδριο Διατροφής και Διαιτολογίας , Πανελλήνιος Σύλλογος Διαιτολόγων-Διατροφολόγων, Ξενοδοχείο Divani Caravel, Αθήνα
 • Ημερίδα «Διατροφική αξία και ασφάλεια τροφίμων», Θεσσαλονίκη
 • Σεμινάριο «Harvard Nutrition +Metabolism Seminar», Ίδρυμα Αριστείδης Δασκαλόπουλος, Αθήνα
 • «Διαθρεπτική Επισήμανση – Ετικέτες τροφίμων» Επιστημονική Ημερίδα, Πανελλήνιος Σύλλογος Διατροφολόγων – Υγειονολόγων, Αθήνα
 • 6ο Διεθνές Συνέδριο Παχυσαρκίας, ΕΠΑΜΕΔΙ, Ξενοδοχείο Corfu Palace, Κέρκυρα
 • 6ο Πανελλήνιο Ιατρικό συνέδριο παχυσαρκίας, Ελληνική Ιατρική Εταιρία Παχυσαρκίας, ξενοδοχείο HYATT REGENCY, Θεσσαλονίκη
 • ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ «Διατροφή: Ασπίδα Υγείας», HELEXPO, Θεσσαλονίκη
 • 8ο Πανελλήνιο Συνέδριο Διαιτολογίας –Διατροφής, οργάνωση: Πανελλήνιος Σύλλογος Διαιτολόγων, Ξενοδοχείο Divani Caravel

e banner orizontio90Χ728

© 2018 malachas.gr All Rights Reserved
Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech