Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech
 • Light προϊόντα, είναι όλα το ίδιο;

  Τα τελευταία χρό

 • Τμηματική Ανάλυση Σύστασης Σώματος (Λιπομέτρηση)

  Η σωστή Λύση !

 • Λιπομέτρηση

  Λιπομέτρηση ή σω

 • Μέτρηση Βασικού μεταβολισμού

  Το πρόβλημα της

 • Η κοινωνική απομόνωση αυξάνει τον κίνδυνο διαβήτη

  Έρευνα ανακάλυψ

Τρίτη, 03 Δεκεμβρίου 2013 15:09

Τα αναψυκτικά μέσα από τις έρευνες Κύριο

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Τα τελευταία χρόνια εκτός από την αυξημένη κατανάλωση φαγητού, και μάλιστα του λεγόμενου γρήγορου φαγητού, φαίνεται ότι αυξάνει και η κατανάλωση ζάχαρης. Η ζάχαρη στα τρόφιμα προτίθεται για να βελτιώσει τη γεύση ή ως συντηρητικό. Μπορεί να είναι καλά κριμένη μέσα σε έτοιμα φαγητά ή ακόμη και σε τρόφιμα που δεν περιμένεις να περιέχουν ζάχαρη όπως κάποιες σάλτσες ή κονσέρβες. 

 

Η φανερή ζάχαρη μπορεί να προέρχεται από γλυκά, σοκολάτες, Γλειφιτζούρια και δυστυχώς απο ότι προορίζεται για μικρά παιδιά. Τα αναψυκτικά και οι χυμοί είμαι μια ιδιαίτερη κατηγορία τροφίμων πλούσια σε ζάχαρης, που όμως λόγω της φύσης τους (υγρά) δεν μπορούμε να καταλάβουμε εύκολα την ποσότητα ζάχαρης που περιέχουν. Όλα αυτά πάντα σε συνδυασμό με την μείωση της καθημερινής κίνησης είναι ένας από τους βασικότερους συντελεστές της αύξησης της παχυσαρκίας και διαφόρων εκφυλιστικών νόσων, όπως ο διαβήτης, η υπέρταση, τα καρδιαγγειακά και ο καρκίνος.

Η κατανάλωση των αναψυκτικών κατά καιρούς έχει απασχολήσει την επιστημονική κοινότητα  και έχουν γίνει αρκετές μελέτες που δείχνουν τις επιπτώσεις της κατανάλωσης αναψυκτικών. Κατά καιρούς κάνουν την εμφάνιση του και κάποιες μελέτες που δείχνουν ότι τα αναψυκτικά δεν έχουν αρνητικές συνέπειες για τον οργανισμό μας και κάποιες που δείχνουν ακόμη και οφέλη. Επιτρέψτε μου να κρατάω τις επιφυλάξεις μου προς αυτές τις μελέτες και μόλις βλέπω κάτι τέτοιο να προσπαθώ να μάθω ποιος χρηματοδοτεί την κάθε μελέτη.

Παρακάτω θα δούμε  κάποιες μελέτες που σχετίζουν την κατανάλωση αναψυκτικών με την αύξηση του βάρους.

Στην πρώτη μελέτη διαπιστώθηκε συσχέτιση μεταξύ των αναψυκτικών και γενετικής προδιάθεσης για παχυσαρκία. Οι ερευνητές αξιολόγησαν την παχυσαρκία και τη γενετική προδιάθεση σε περισσότερους από 33.000 άνδρες και γυναίκες που συμμετείχαν σε μακροχρόνιες μελέτες για την υγεία. Βρήκαν ότι οι όσοι κατανάλωναν μεγάλες ποσότητες αναψυκτικών είχαν δύο φορές περισσότερες πιθανότητες να αυξήσουν το βάρος τους εάν είχαν μια γενετική προδιάθεση (για αύξηση βάρους) σε σχέση με τους ανθρώπους που δεν κατανάλωναν αναψυκτικά. Πράγμα που σημαίνει ότι ενώ οι κάποιοι μπορεί να έχουν μια προδιάθεση στην αύξηση του σωματικού βάρους, με αυξημένη κατανάλωση αναψυκτικών ευνοούμε αυτή τη προδιάθεση.

Στην δεύτερη μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μείωση των θερμίδων από αναψυκτικά μπορεί να μειώσει το βάρος σε παχύσαρκα παιδιά. Σε αυτή τη μελέτη συμμετείχαν  224 παιδιά που κατανάλωναν αναψυκτικά ή αναψυκτικά χωρίς θερμίδες.

Στην τρίτη μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε ένα σχολείο στη Δανία, 641 παιδιά κατανάλωναν κανονικά αναψυκτικά ή αναψυκτικά χωρίς θερμίδες για ενάμιση χρόνο. Τα αναψυκτικά ήταν παρόμοια σε εμφάνιση και γεύση. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα παιδιά που έπιναν τα αναψυκτικά χωρίς θερμίδες πήραν λιγότερο βάρος από ό, τι τα παιδιά που έπιναν τα κανονικά αναψυκτικά. Ο Dr David Ludwig από το Νοσοκομείο Παίδων της Βοστώνης είπε "Δεν γνωρίζω καμία άλλη κατηγορία τροφίμων των οποίων η εξάλειψη τους μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια βάρους σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος παρέμβασης με στόχο τη μείωση της παχυσαρκίας είναι η μείωση της κατανάλωσης αναψυκτικών”. Ο Ludwig συμμετείχε σε μία από τις μελέτες σχετικά με την παχυσαρκία και τα ζαχαρούχα ποτά. Οι τρείς παραπάνω μελέτες δημοσιεύθηκαν στο The New England Journal of Medicine.

Σε μια ακόμη ποιο πρόσφατη μελέτη για τα αναψυκτικά φαίνεται ότι η δράση τους δεν σταματά στην αύξηση της παχυσαρκίας, σε πειράματα που έγιναν σε ποντίκια διαπιστώθηκε ότι η μακροχρόνια χρήση ανθρακούχων ποτών με ζάχαρη προκάλεσε υπερδραστηριότητα  και αλλαγές σε σχεδόν  300 πρωτεΐνες του εγκεφάλου τους. Η ερευνήτρια δρ. Τζέιν Φράνκλιν μας λέει: “Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται ανησυχητική αύξηση στην κατανάλωση ζαχαρούχων ποτών στις περισσότερες δυτικές κοινωνίες. Τα συγκεκριμένα ποτά καλό θα ήταν να μην καταναλώνονται καθημερινά αλλά ως “λιχουδιά” μια στο τόσο”. Η μελέτη διεξήχθη  στο πανεπιστήμιο Μακουέρι στον Σίδνεϋ.

 

Αυτές είναι μόνο κάποιες από τις έρευνες που μας δείχνουν τις αρνητικές συνέπειες της υπερβολικής κατανάλωσης αναψυκτικών. Εκεί που θα πρέπει να επικεντρωθούμε είναι όχι το να προσπαθήσουμε να βγάλουμε εντελώς από την ζωή μας τα αναψυκτικά αλλά σίγουρα να τα βγάλουμε από τη καθημερινότητα μας, όπως πολύ σωστά είπε η δρ. Τζέιν Φράνκλιν. Το Νερό ήταν είναι και θα είναι το καλύτερο μέσω ενυδάτωσης, αν διψάμε θα μας ξεδιψάσει πολύ καλύτερα από οποιοδήποτε αναψυκτικό, μπορούμε να πιούμε αναψυκτικά αλλά πάντα με μέτρο.

Μαλαχάς Κωνσταντίνος

 

Διαιτολόγος Διατροφολόγος

Διαβάστηκε 4707 φορές
Κωνσταντίνος Μαλαχάς

Ο Κωνσταντίνος γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κέρκυρα.

Αποφοίτησε απο το Τμήμα Διατροφής & Διαιτολογίας του Αλεξάνδρειου Τεχνολογικού Ιδρύματος Θεσσαλονίκης (Α.Τ.Ε.Ι.Θ.) αφού ολοκλήρωσε επιτυχώς τις σπουδές του.


Στα πλαίσια των σπουδών ολοκλήρωσε μελέτη σχετικά με τον αυτοέλεγχο διαβητικών ασθενών στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου και πρακτική άσκηση σε γνωστό διαιτολογικό γραφείο της Θεσσαλονίκης.
Εξειδικεύεται στις Διατροφικές Διαταραχές και στην Παχυσαρκία [Master Practitioner – Κέντρο Εκπαίδευσης και Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών (ΚΕΑΔΔ, www.keadd.gr) ] που λειτουργεί υπό την πλήρη εποπτεία και συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Διατροφικών Διαταραχών της Μεγάλης Βρετανίας (NCFED, www.eating-disorders.org.uk) και τελεί υπό την αιγίδα του Βρετανικού Συλλόγου Ψυχολόγων (British Psychological Society – BPS).
Απο τον Μάρτιο του 2013 διατηρεί Διαιτολογικό γραφείο στην Κέρκυρα.

 

Δημοσιεύσεις:

Self-Care Behaviors of Adults with Type 2 Diabetes Mellitus in GreeceJournal of Community Health, φεβρουάριος 2014

 

Παρακολουθεί τις εξελίξεις της επιστήμης της διατροφής και διαιτολογίας κυρίως συμμετέχοντας σε συνέδρια και ημερίδες όπως:

 • Nutritional Inverventions for Eating Disorders, ΚΕΑΔΔΘεσσαλονίκη 2013
 • Essential Obesity, ΚΕΑΔΔΘεσσαλονίκη 2013
 • Practitioner Skills for Eating Disordes, ΚΕΑΔΔΘεσσαλονίκη 2013
 • 10ο Μακεδονικό συνέδριο διατροφής, Ξενοδοχείο Porto Palace, Θεσσαλονίκη
 • 10ο Διεθνές Συνέδριο Παχυσαρκίας, ΕΠΑΜΕΔΙ, Ξενοδοχείο Corfu Palace, Κέρκυρα
 • 1st International Diabetes and Obesity Forum, Ξενοδοχείο Hilton, Αθήνα
 • 12ο Πανελλήνιο συνέδριο Ελληνικής Εταιρίας Παρεντερικής και Εντερικής Διατροφής, Ξενοδοχείο Grand Palace, Θεσσαλονίκη
 • 15η Διημερίδα Ελληνικής Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης: Πρόληψη και Αντιμετώπιση καρδιαγγειακής νόσο, ξενοδοχείο HYATT REGENCY, Θεσσαλονίκη
 • 8th Macedonian Congress 3rd Balkan Congress on Obesity on Nutrition and Dietetics, ξενοδοχείο Porto Palace, Θεσσαλονίκη
 • 3rd Balkan Congress on Obesity, ξενοδοχείο Porto Palace, Θεσσαλονίκη
 • 9ο Πανελλήνιο Συνέδριο Διατροφής και Διαιτολογίας , Πανελλήνιος Σύλλογος Διαιτολόγων-Διατροφολόγων, Ξενοδοχείο Divani Caravel, Αθήνα
 • Ημερίδα «Διατροφική αξία και ασφάλεια τροφίμων», Θεσσαλονίκη
 • Σεμινάριο «Harvard Nutrition +Metabolism Seminar», Ίδρυμα Αριστείδης Δασκαλόπουλος, Αθήνα
 • «Διαθρεπτική Επισήμανση – Ετικέτες τροφίμων» Επιστημονική Ημερίδα, Πανελλήνιος Σύλλογος Διατροφολόγων – Υγειονολόγων, Αθήνα
 • 6ο Διεθνές Συνέδριο Παχυσαρκίας, ΕΠΑΜΕΔΙ, Ξενοδοχείο Corfu Palace, Κέρκυρα
 • 6ο Πανελλήνιο Ιατρικό συνέδριο παχυσαρκίας, Ελληνική Ιατρική Εταιρία Παχυσαρκίας, ξενοδοχείο HYATT REGENCY, Θεσσαλονίκη
 • ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ «Διατροφή: Ασπίδα Υγείας», HELEXPO, Θεσσαλονίκη
 • 8ο Πανελλήνιο Συνέδριο Διαιτολογίας –Διατροφής, οργάνωση: Πανελλήνιος Σύλλογος Διαιτολόγων, Ξενοδοχείο Divani Caravel

e banner orizontio90Χ728

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech